OPERACIÓ POLICIAL

Detingut un farmacèutic a Reus per falsificar receptes i donar fàrmacs caducats

L'home i el seu germà manipulaven les firmes mèdiques per donar fàrmacs més cars o en més quantitat

zentauroepp41003827 mossos d esquadra en l operaci  que ha perm s desmantellar l171119111843

zentauroepp41003827 mossos d esquadra en l operaci que ha perm s desmantellar l171119111843 / Mossos d Esquadra

2
Es llegeix en minuts

Els Mossos d'Esquadra han detingut un farmacèutic i el seu germà acusats d'estafar gairebé 600.000 euros al Servei Català de la Salut (CatSalut) manipulant les receptes per canviar els medicaments prescrits per altres de més cars, modificant la quantitat prescrita o subministrant a geriàtrics fàrmacs ja caducats.

Segons ha informat la policia autonòmica, els dos detinguts, espanyols, de 43 i 34 anys, actuaven a través d'una farmàcia de Reus, que ha sigut precintada pel Departament de Salut de la Generalitat, i d'un local clandestí d'Esplugues de Llobregat, on falsificaven les receptes i distribuïen els medicaments, alguns caducats, a diverses residències geriàtriques.

Els dos acusats, que haurien defraudat 564.000 euros en només un any al CatSalut, manipulaven en la majoria dels casos les receptes falsificant la firma del metge que les havia prescrit. Salut va detectar el frau i el va denunciar als Mossos, que van constatar que des del setembre del 2016, la farmàcia falsificava receptes mèdiques oficials que un metge preparava per a pacients d'una residència geriàtrica.

Local de suport

Segons els Mossos, per poder materialitzar l'estafa, el farmacèutic comptava amb el suport d'un local clandestí ubicat a Esplugues de Llobregat, on treballava conjuntament amb el seu germà i on falsificaven les receptes i preparaven els medicaments en blísters (paquets de plàstic individualitzats) per als avis de diverses residències.

Això els permetia controlar tot el procés de la recepta, des de la seva emissió fins a l'entrega dels medicaments i modificar tant la quantitat com la qualitat de les pastilles subministrades, cosa que els permetia obtenir el seu marge de benefici econòmic.

Segons la policia, al tractar-se d'un establiment no autoritzat no s'havien inspeccionat mai les condicions amb què es treballava a l'interior.

Condicions deficients

Davant el risc elevat que la situació podia comportar per a la salut de les persones, els investigadors, autoritzats pel jutge, van registrar la farmàcia, el domicili del farmacèutic i el local clandestí.

Durant els registres, els agents van intervenir 3.700 receptes del CatSalut, entre falsificades i susceptibles de ser falsificades, i milers de cupons precinte o codis de barres de medicaments que podrien ser usats per facturar les receptes falsificades. També van intervenir medicaments i suports informàtics, així com 2.100 euros en efectiu.

Notícies relacionades

Al local on es preparaven els blísters, segons la policia, en deficients condicions higienicosanitàries, també van intervenir més de 700 caixes de medicaments caducats que estaven barrejades amb els no caducats, per la qual cosa també investiguen els dos detinguts per la presumpta comissió d'un delicte contra la salut pública.

Els detinguts van ser posats a disposició judicial i estan en llibertat condicional amb càrrecs.