assetjament a les aules

Els alumnes que reaccionen davant el 'bullying' a companys ja són el 55%

L'aspecte físic és el principal motiu per a l'atac, per sobre de raça i orientació sexual

Un de cada quatre joves s'ha sentit controlat per la parella

vvargas40525087 cuaderno del domingo tema bullying acoso escolar foto  laia 171113194002

vvargas40525087 cuaderno del domingo tema bullying acoso escolar foto laia 171113194002

3
Es llegeix en minuts

Més de la meitat dels alumnes catalans (55%) que perceben una situació de maltractament a algun dels seus companys reaccionen per intentar evitar que continuï. Una xifra rellevant que indica una evolució ressenyable respecte al 37,7% que es detectava fa tot just cinc anys i que constata el notable progrés entre els xavals i la seva sensibilització davant els càstigs i vexacions que adverteixen al seu voltant. Així ho revela l’Enquesta de Convivència Escolar i Seguretat a Catalunya, elaborada per les conselleries d’Ensenyament i Interior, amb dades del 2016 i l’edició anterior de la qual es remunta al 2011.

Aquesta dinàmica també es percep en el 31% d’estudiants que desitjarien ajudar a evitar aquesta situació, però que no es veuen capaços de fer-ho per diferents motius. Una xifra que suposa un descens de més de sis punts percentuals en referència al mostreig de l’anterior edició i que els autors atribueixen en bona mesura a la bona tasca pedagògica realitzada sobre el tema, amb menció especial per a les xerrades dels Mossos d’Esquadra a les aules. L’altra cara de la moneda són els que mostren una actitud negativa pel que fa al bullying, bé sigui perquè actuen amb indiferència o fins i tot perquè protagonitzen el maltractament, en què els nois (19,8%) dupliquen els guarismes respecte a les noies (8,1%).

L’aspecte físic és el motiu que argüeixen tant víctimes com agressors perquè es materialitzi l’atac, amb el 28% dels casos, percentatge que situa aquest factor molt per sobre d’altres condicionants, com el color de la pell o procedir d’una altra cultura (8,3%) o l’orientació sexual (6,5%). Els resultats d’aquests tres motius, a més, han reculat respecte a les últimes dades disponibles, evidenciant que prejudicis com el racisme (va sumar el 10,7% el 2011) i l’homofòbia (8,5% en l’anterior edició) s’estan treballant amb encert i resultats entre les noves generacions.

Els nois havien de respondre si eren objecte de burles i insults, si s’havien sentit ignorats, havien sigut víctimes de robatoris i cops, o si els havien fet arribar amenaces o comentaris i gestos de contingut sexual. L’enquesta s’ha realitzat a 8.749 alumnes de 12 a 18 anys, de primer d’ESO a batxillerat i els cicles formatius de grau mitjà. El sondeig intentava esbrinar l’estat de la qüestió respecte a la victimització de l’alumnat dins i fora del centre, tant de manera aïllada com seguint patrons continuats.

En aquest últim cas, l’assetjament continu almenys una vegada a la setmana s’ha reduït mínimament, des de l’11% del 2011 fins al 10,4% del 2016, amb els insults i no prestar atenció a la víctima com a actituds més recurrents. L’informe destaca que augmenta el percentatge de nois víctima de maltractament que ho expliquen als pares o al professorat (48,3% davant del 37,1% del 2011), però la majoria (60%) prioritzen el cercle d’amistats alhora d’explicar-ho.

Biaix de gènere

Pitjor pronòstic presenta el ciberassetjament, amb un de cada deu estudiants (12%) confessant que ha sigut víctima d’aquesta mala pràctica, idèntic percentatge que els que admeten haver deixat d’intervenir en les xarxes socials per evitar atacs. Una xifra que s’eleva al 26,5% al realitzar el còmput del total de víctimes en algun moment del curs i al 40,4% en casos de bullying o assetjament continuat (el 4% del total de l’alumnat). En aquest últim grup hi ha un biaix  de gènere: el 63% d’aquestes víctimes són noies.

Notícies relacionades

També s’aprecia aquesta diferència pel que fa a la victimització sexual, amb el 19,4% de noies que han afirmat haver-ho sigut en algun moment ocasional davant del 10,3% dels nois, dades totes dues en relació amb el total d’alumnes. Les xifres s’extremen al parlar de violència sexual continuada, mostrant que de cada 10 víctimes, 7 són noies. No obstant, l’enquesta detecta un descens dels casos més greus: tocaments no desitjats, amb o sense violència i intimidació, que passen del 8,7% al 6,6%. El 16,4% d’adolescents asseguren que han rebut peticions de fotos de caràcter sexual i el 4,7%, que els han ofert avantatges a canvi de favors sexuals. 

En aquesta dinàmica, un de cada quatre joves afirma haver-se sentit controlat per la seva parella, que l’ha pressionat per saber amb qui estava o què vestia. Un altre 6% sosté que el seu xicoit o xicota l’ha escridassat o humiliat, i han rebut amenaces si no feien el que la seva parella esperava d’ells. Casos més extrems, el 4% va patir agressions sexuals, i el 3,4%, físiques.