La situació de menors immigrants a la Ciutat de la Justícia arriba a l'ONU

L'associació Noves Vies denuncia el cas "per vulneració de drets"

Els adolescents han de dormir dies en matalassos tirats per terra

zentauroepp40844783 menores171106211556

zentauroepp40844783 menores171106211556

2
Es llegeix en minuts
Teresa Pérez / Barcelona

Tercera denúncia en menys d'un mes per la situació en què viuen els menors estrangers no acompanyats a l'àrea de custìdia dels Mossos d’Esquadra a la Ciutat de la Justícia. A les queixes formulades per la Fiscalia de Barcelona i l'oenagé Save the Children s'hi ha sumat la de la associació Noves Vies.

El president de l'entitat, l'advocat Albert Parés, que representa 15 d'aquests menors, va presentar dijous passat una denúncia davant el Comitè dels Drets del Nen de Nacions Unides per "vulneració sistemàtica dels drets" d'aquest col·lectiu. 

Els 15 adolescents representats per Parés (12 del Marroc, 2 d'Algèria i 1 de Costa d'Ivori) es troben en una situació "degradant" per l'excessiu temps d'estada a la Ciutat de la Justícia i per les condicions en què hi viuen. Parés ha comprovat que aquests menors, que van arribar a Espanya de forma irregular, "dormen en matalassis pel terra d'una sala oberta al públic".

Passaport

La meitat d'aquests xavals estaven a les instal·lacions fins dijous, dia en què es va presentar la denúncia davant Nacions Unides, més de quatre dies d'espera pel retard de la direcció general d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) en l'assignació d'una plaça en un centre de menors i pendents que se'ls realitzés la prova que demostrés si són majors o menors d'edat. Un d'ells, no obstant, "disposa de passaport i ha passat quatre dies a les instal·lacions. Si són menors i s'acredita amb un document han d'anar a un centre de menors", explica Parés.

Notícies relacionades

Segons dades de la Conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies, l'octubre passat van arribar a Catalunya 155 menors no acompanyats, cosa que significa que en els primers 10 mesos d'aquest any s'ha arribat a la xifra de 1.059. Durant tot l'any 2016, es van registrar 684 entrades. Afers Socials ja va reconèixer abans de l'estiu "la situació límit" dels centres de menors i va atribuir el problema a l'augment de les arribades. No obstant, els sindicats que representen els treballadors tenen una altra opinió: "El tema dels menors estrangers no s'ha abordat adequadament, sols s'han posat pegats i ara ens trobem amb saturació dels centres i amb retallades".

El lletrat que representa els menors ha denunciat que cap advocat ha estat present quan "han declarat davant la policia, el ministeri fiscal o qualsevol altra instància de l'Administració". L'article 35 de la llei d'estrangeria, assenyala, "imposa a la policia que el menor localitzat s'acompanyi a un centre de protecció de menors i no a cap comissaria o a la fiscalia". Al seu parer, la Generalitat interpreta erròniament aquest article perquè el menor "hauria d'anar primer a un centre de menors i després a fiscalia i ho està fent just al revés".