CANVI D'HORA D'OCTUBRE DEL 2017

Horari d'hivern: així afecta els bioritmes i el teu cos

El canvi aquest any es farà la matinada de dissabte, 28 d'octubre, a diumenge, 29

Efectes similars al fenomen del 'jet-lag', que es produeix després d'un llarg viatge en avió

icoy21109842 reloj170421175841

icoy21109842 reloj170421175841 / Emilio Naranjo

1
Es llegeix en minuts

El canvi d'hora per entrar en l'horari d'hivern es produirà l'últim cap de setmana d'octubre. Aquest any, 2017, es farà la matinada de dissabte, 28 d'octubre, a diumenge, 29. En aquesta ocasió, a l'entrar en l'horari d'hivern, s'ha d'endarrerir una hora el rellotge. El canvi es farà efectiu a les 3.00 hores de la matinada del 29 d'octubre, quan tornaran a ser les 2.00 hores.

El canvi a l'horari d'hivern és una mesura que no només s'adopta a Espanya, sinó que es fa en uns 70 països d'arreu del món. El Japó és l'únic país industrialitzat que encara no s'ha adaptat a aquesta normativa. Així doncs, països d'Europa, l'Amèrica del Sud, l'Àfrica, algunes zones dels Estats Units i el Canadà opten per aquesta estratègia.

Endarrerir el rellotge una hora aquest diumenge afecta més les persones amb patologies, les mascotes i els nadons lactants, que poden patir trastorns alimentaris que desapareixen al cap d'uns dies. A la resta de la població, sense una característica especial o malaltia prèvia, no té per què afectar-la.

Els efectes del canvi en els bioritmes són similars però menys bruscos que el fenomen del 'jet-lag', que es produeix després d'un llarg viatge. Al despertar-se, quan el rellotge biològic marca l'hora a què està acostumat, és quan es produeixen alteracions a les quals amb el temps l'organisme s'adapta i compensa ràpidament. Això sí, aquest cap de setmana se'n notaran més els efectes.

Consells per superar-los

- Convé fer exercici físic suau que pot ajudar a avançar el rellotge intern.

- Les activitats es recomana que es facin amb llum de dia.

- Exposar-se a la llum els dies posteriors pot ajudar a sincronitzar els ritmes.

- Canviar l'horari dels àpats. 

- Evitar el consum de cafeïna, alcohol i begudes excitants.

 - Anar-se'n a dormir més tard: Els dies anteriors convé anar-se'n a dormir una mica més tard perquè la transició no sigui tan brusca. També cal menjar una mica abans.

Notícies relacionades

- Millor no fer migdiada durant els 4 o 5 dies posteriors, ja que interfereix en la sincronització del nostre cos.

- Adaptar-s'hi a poc a poc: començar a canviar els horaris anteriors, és a dir, si dinaves a les 14.00 hores, al fer el canvi horari hauries de dinar a les 13.00 hores, però comença dinant a les 13.45 hores, després a les 13.30 hores… fins a arribar a l'objectiu.