REACCIONS A LA TRAGÈDIA DE GALÍCIA

L'oposició carrega contra la política forestal del PP

La consellera de Medi Rural de la Xunta s'escuda en la idea que "el 100% dels focs" han sigut intencionats

La ministra de Medi Ambient visita la zona un dia després que el president del Govern

2
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró
Manuel Vilaseró

Periodista

ver +

L’oposició va posar ahir veu a la protesta dels milers de persones que dilluns es van manifestar a diverses ciutats de Galícia sota el lema Fuegos nunca máis. Els líders estatals del PSOE i Podem, Pedro Sánchez i Pablo Iglesias, van criticar la política forestal del PP, mentre que la Xunta ha anat un pas més enllà que el dia abans en l’elusió de responsabilitats al sostenir la seva consellera de Medi Rural, Ángeles Vázquez, que el 100% dels focs van ser intencionats.

    

Sánchez va visitar Nigrán, As Neves i Vigo, on s’ha solidaritzat amb les víctimes dels incendis. A pesar d’haver assegurat que no utilitzarien políticament els incendis com va fer al seu dia el PP, el secretari general del PSOE va recordar que la seva formació «ja fa temps que està denunciant la falta de polítiques de prevenció» per part del Govern popular, així com la «carència absoluta d’una estratègia nacional de lluita contra incendis».

    

Davant això, va insistir que és necessari ampliar recursos, implantar polítiques preventives, recuperar l’estratègia del desenvolupament rural i «començar a reconstruir la legislació bàsica desmantellada pel PP», com són la llei de desenvolupament del medi rural i la llei de boscos.

    

Després de reunir-se amb una associació de veïns a Vigo, Iglesias es va centrar en la necessitat de «protegir els bombers forestals i urbans, i els brigadistes», ja que les seves condicions «de precarietat» són «vergonyoses», i no disposen de mitjans suficients. Tot seguit, va afegir que era necessari «portar a terme polítiques públiques de prevenció d’incendis».

    

Els socialistes han demanat la compareixença de la ministra d’Agricultura i Medi Ambient, Isabel García Tejerina, perquè doni explicacions al Senat, encara que no és previsible que ho faci aviat. Fins ahir, un dia després que el president del Govern, no va viatjar a Galícia.

    

Després de visitar el centre de coordinació de la lluita contra els incendis forestals de Santiago de Compostel·la, la ministra es va sumar a l’argumentari del seu partit d’atribuir totes les responsabilitats a incendiaris i va fer una crida a la societat perquè sigui «absolutament intolerant» amb aquestes persones.

TENSA SESSIÓ DEL PARLAMENT

En la mateixa línia es va desenvolupar la compareixença de la consellera de Medi Rural en una sessió molt tensa del Parlament gallec. Per ella tots els incendis s’expliquen pel mateix factor intencionat. El portaveu del Partit Popular va arribar a acusar l’oposició d’estar protestant al carrer mentre el seu partit estava ajudant i consolant els afectats.

  

La portaveu del Bloc Nacionalista Gallec, Ana Pontón, va retreure a Feijóo que «desmantellés» les mesures impulsades pel bipartit de PSOE i BNG després de la catàstrofe de l’estiu del 2006, i reduís a la meitat les franges de protecció a vivendes.

Notícies relacionades

    

Segons Pontón, la política forestal del PP «la dicta la paperera ENCE» i «omple d’eucaliptus» el territori.