A BARCELONA

Centenars de persones criden 'Lume nunca máis'

Denuncien el "terrorisme ambiental", l'abandonament de les muntanyes gallegues i el "buit informatiu" de la TVG

Acusen el president de la Xunta de Galícia, Alberto Núñez Feijóo (PP), de falta de previsió i recursos

fcasals40563944 galicia fuegos171016220537

fcasals40563944 galicia fuegos171016220537 / CARLOS MONTANYES

2
Es llegeix en minuts

Centenars de persones es van concentrar ahir a la nit a la plaça de Sant Jaume sota el lema 'Lume nunca máis' (foc mai més) en repulsa pels mortífers incendis que arrasen Galícia, Astúries i Portugal.  A Galícia, on aquest dilluns a la nit seguien actius 60 focs, ja han mort quatre persones, mentre que a Portugal (amb 500 focus actius) unes 36 han perdut la vida. 

«Això és terrorisme ambiental. No és res casual», denunciava Carlos Mandianespresident del Centro Galego de Barcelona. Ell no descarta estar davant «una de les pitjors catàstrofes mediambientals» de l’Espanya del segle XXI. «Se salva per les pluges, no per cap previsió. Una vegada més veiem com el poble gallec és un dels més solidaris, el sistema segueix fallant», apuntava.

Aquesta onada d’incendis a Galícia és la pitjor des de l’estiu del 2006, quan es van cremar unes 77.000 hectàrees, segons la Xunta. En aquest episodi, 11 anys després, Galícia (amb més de dos milions d’hectàrees de superfície forestal, segons l’Inventari Forestal Nacional) ha vist cremar unes 4.000 hectàrees. Les atípiques condicions meteorològiques d’aquest octubre (calor, baixa humitat, sequera, vents de l’huracà Ofèlia) han sigut aliades dels focs. Però també la falta de mitjans: la Xunta va acomiadar, fa només 15 dies, 436 brigadistes contractats durant l’estiu.

«Sento ràbia, impotència. Em bull la sang», explicava Carlos García, de 24 anys, nascut a Santiago i resident a Barcelona. «Tinc amics a Vigo que ahir a la nit em deien que estaven envoltats d’incendis. El foc estava entrant a la ciutat. Els costava respirar per falta d’oxigen», relatava. Per ell, un dels problemes és «la falta de recursos» que la Xunta destina a les muntanyes.

En la mateixa línia es posiciona Ciara Cabodevila, pontevedresa de 29 anys. «[Diumenge] vaig sentir una gran inquietud al no saber què estava passant. Me’n vaig assabentar gràcies al WhatsApp», es queixa la noia, que a més critica «el buit informatiu» de la Televisió de Galícia (TVG).

Crítiques a Feijóo

En la concentració d’ahir a la nit, que es va celebrar al mateix temps en altres ciutats d’Espanya, es va llegir un manifest crític amb «l’abandonament rural» i «la política d’eucaliptus del PP», així com amb l’absència de mesures de prevenció i previsió. Les esbroncades al president de la XuntaAlberto Núñez Feijóo (PP), van ser unànimes: «Feijóo dimissió», «¿A culpa de quen é? Do Goberno do PP» i «Con este Goberno imos de cú».

A Catalunya hi viuen uns 80.000 gallecs de primera generació. «La deixadesa de les muntanyes, la crisi i les retallades» són per Xosé Carlos García, president de la Xuntanza d’Asociacións Galegas a Catalunya, els motius d’aquest nou desastre ambiental. «En aquests moments és on es veu que falten aquells mil milions d’euros que s’han retallat», concloïa.

Notícies relacionades