Greenpeace es cola en una nuclear de França

Els ecologistes llancen focs artificials des de la planta per denunciar l'escassa seguretat

L'oenagé assegura que les piscines amb combustible usat són més perilloses que els reactors

zentauroepp40508741 this handout photograph taken and released by greenpeace ear171012094403

zentauroepp40508741 this handout photograph taken and released by greenpeace ear171012094403

1
Es llegeix en minuts
France Presse / París

Diversos activistes de l'organització ecologista Greenpeace han sigut arrestats aquest dijous per entrar a la central nuclear de Cattenom a Lorena, a l'est de França, i llançar focs artificials per alertar de la vulnerabilitat d'aquestes instal·lacions davant un possible atac.

Els focs artificials s'han llançat "al peu de la piscina de combustible usat", segons relata Greenpeace al seu compte de Twitter.

Roger Spautz, responsable de la campanya nuclear de Greenpeace Luxemburg, ha dit a l'agència France Presse que, "al voltant de les 5.30 hores, 15 activistes han irromput a la central, han creuat les dues portes de seguretat, per anar als peus de l'edifici on hi ha la piscina de combustible usat". Allà, ha dit, "han llançat focs artificials".

Spautz ha declarat que l'acció pretén cridar l'atenció sobre la "fragilitat" dels edificis amb piscines, que no estan protegides, a diferència dels edificis de reactors.

Piscines vulnerables

Dimarts, la mateixa organització ecologista, a partir d'un informe d'experts, va denunciar que les centrals nuclears franceses són vulnerables a atacs externs. Greenpeace va reclamar que es garantís millor l'acumulació de reserves de combustible usat.

Els ecologistes destaquen que aquestes piscines, que poden contenir més combustible que els nuclis del reactor, no estan protegides com aquest últim per recintes de contenció reforçats. A causa de l'evaporació de l'aigua, el combustible es pot "escalfar i alliberar al medi ambient gran part de la seva radioactivitat", ha subratllat un d'aquests experts, Yves Marignac, director de l'agència que va realitzar l'estudi.

Notícies relacionades

Les conseqüències d'un atac a una piscina seria "potencialment més perillós que un accident greu en un reactor", va advertir. França té un total de 63 piscines de combustible gastat.

Resposta d'EDF

La propietària de la central, EDF, ha rebutjat immediatament les acusacions de Greenpeace, i ha assegurat que les centrals elèctriques franceses són "segures, ben controlades i molt ben protegides".