Madrid prohibeix aquest divendres aparcar al centre per alta contaminació

L'ajuntament activa l'escenari 2 per l'alt nivell de partícules contaminants i la falta de previsió de pluges

zentauroepp36132330 madrid  02 11 2016  contaminaci n en madrid  foto  jos  luis171011141735

zentauroepp36132330 madrid 02 11 2016 contaminaci n en madrid foto jos luis171011141735 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Madrid

L'Ajuntament de Madrid activarà aquest divendres, per tercera vegada, el conegut com a escenari 2 del pla anticontaminació per l'alt nivell de diòxid de nitrogen (NO2) i la falta de previsió de pluges. El protocol implica que estarà prohibit aparcar dins de la M-30 als usuaris de vehicles no residents (en zones i l'horari comprès en el servei d'estacionament regulat, SER).

Madrid està aquest dijous en el nivell 1, que prohibeix circular a la M-30 i els accessos dins de la M-40 a més de 70 quilòmetres per hora. Però les males previsions han fet que l'Ajuntament dirigit per Manuela Carmena elevi per a aquest divendres un esglaó l'alerta i prohibeixi, per tant, aparcar també, excepte als veïns que tinguin el distintiu preceptiu, als districtes de Centro, Tetuán, Chamartín, Chamberí, Salamanca, Retiro i Arganzuela, els que componen el centre de Madrid. 

La situació anticiclònica ha obligat l'ajuntament a implantar mesures excepcionals anticontaminació ja des de dimarts passat, quan set estacions de la xarxa de vigilància de qualitat de l'aire de la ciutat van superar els 180 micrograms per metre cúbic durant dues hores consecutives (nivell de preavís). Això va fer que els responsables municipals limitessin la velocitat a la M-30 i als accessos a la capital des de la M-40 de 90 a 70 quilòmetres per hora, tant en sentit entrada com sortida.

És la tercera vegada que el consistori madrileny activa el nivell 2 del protocol anticontaminació, després de la seva estrena durant el pont de l'1 de novembre del 2016 i la seva repetició durant els dies de Nadal de l'any passat. En aquella primera ocasió, van estar fins i tot a punt de decretar el nivell 3 d'alerta, que veta la circulació de vehicles a la meitat del parc automobilístic segons les seves matrícules, però la coincidència amb el retorn de vehicles a la capital després d'uns dies de festa va dissuadir els responsables municipals de decretar-lo.

Notícies relacionades

Les restriccions no es fan extensives a les motos ni a vehicles especials (bombers, policia, autobusos, funeràries, escombraries), ni a comercials per a distribució urbana i mudances, entre altres.

Informació actualitzada als usuaris

Els ciutadans rebran, abans de les dotze del migdia de divendres, informació sobre les mesures a adoptar dissabte, en cas que la previsió meteorològica desfavorable es mantingui i els nivells de contaminació continuïn alts. Els usuaris també estaran informats de les restriccions al trànsit i aparcament a través de la web municipal, panells informatius de trànsit, de les Emergències de Madrid, del lloc web www.madrid.es i de les xarxes socials. També s'actualitzarà convenientment la informació a través del sistema d'Alertes de Salut Ambiental.