SALUT PÚBLICA

Un planeta d'obesos

L'obesitat adolescent i infantil s'ha multiplicat per 10 en els últims 40 anys

Si prossegueix la tendència, el 2022 hi haurà més nens amb quilos en excés que desnodrits

zentauroepp14601898 aurora  co   november 13  children walk to an exercise class171011104213

zentauroepp14601898 aurora co november 13 children walk to an exercise class171011104213 / JOHN MOORE

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

L’obesitat infantil i adolescent s’ha multiplicat per 10 en els últims 40 anys en el conjunt del món: si el 1975 hi havia 11 milions d’obesos d’entre 5 i 19 anys, l’any passat se’n van comptabilitzar 124 milions, més 213 milions més afectats de sobrepès. I el que és més preocupant és que gran part del meteòric augment és degut a pautes d’alimentació poc saludables en països d’ingressos mitjans o baixos.

Les dades provenen d’un estudi elaborat per l’Imperial College de Londres i l’Organització Mundial de la Salut (OMS) que es va publicar ahir a la revista 'The Lancet' amb motiu del Dia Mundial de l’Obesitat. En el treball es van analitzar el pes i la talla de gairebé 130 milions d’individus més grans de cinc anys, una xifra que el converteix en l’estudi epidemiològic que ha inclòs el nombre més gran de persones. L’objectiu era observar com havia evolucionat l’índex de massa corporal (IMC) entre els anys 1975 i 2016.

    

MÉS NENS QUE NENES

L’estudi conclou que, si no es canvien les tendències, el 2022 hi haurà més joves amb obesitat que amb insuficiència ponderal, és a dir, amb pes per sota del que és recomanable. A més a més, adverteix que la prevalença global de l’obesitat ha augmentat del 0,7% al 5,6% per a les nenes i del 0,9% al 7,8% per als nens.

Les dades també revelen que l’epidèmia d’obesitat augmenta als països d’ingressos baixos i mitjans i que s’ha estabilitzat als països de més ingrés, «encara que els nivells d’obesitat segueixen sent inacceptablement alts», segons relata Majid Ezzati, catedràtic de la Facultat de Salut Pública de l’Imperial College i autor principal de l’estudi.

 «Aquestes preocupants tendències –prossegueix Ezzati– reflecteixen l’impacte de les polítiques i la comercialització d’aliments a tot el món, que han fet que els aliments saludables i nutritius siguin massa cars per a les famílies i les comunitats desafavorides. Si la tendència actual no varia, tota una generació de nens i adolescents creixerà amb la càrrega de l’obesitat i tindrà un risc més elevat de patir diverses malalties, com la diabetis». Segons l’estudi, és necessari trobar solucions perquè les comunitats desafavorides puguin accedir a aliments saludables i nutritius. «A més a més –insisteix–, els països també han d’establir normes i impostos per protegir els nens dels aliments malsans».

Els autors afirmen que, si es mantenen les tendències del 2000, els nivells mundials d’obesitat en nens i adolescents superaran el 2022 els de la insuficiència ponderal en el mateix grup d’edat. El 2016 hi havia al món 75 milions de nenes i adolescents i 117 milions de nens i adolescents mascles amb baix pes moderat o greu.

INGRESSOS MITJANS I BAIXOS

A molts països d’ingressos mitjans (per exemple, a l’Àsia oriental, l’Amèrica Llatina i el Carib), els nens i els adolescents «han passat ràpidament de tenir predominantment un pes massa baix a presentar sobrepès», adverteix l’anàlisi. Segons els autors, aquest canvi podria ser conseqüència de l’augment del consum d’aliments amb un alt contingut calòric, sobretot d’hidrats de carboni molt elaborats, que engreixen i afecten l’estat de salut durant tota la vida.

Fiona Bull, coordinadora del programa de l’OMS de vigilància i prevenció de malalties no transmissibles, afirma: «Aquestes dades posen en relleu que el sobrepès i l’obesitat han causat una crisi sanitària mundial que s’agreujarà els pròxims anys a menys que comencem a prendre mesures dràstiques».

POLINÈSIA

Notícies relacionades

El 2016, les taxes d’obesitat més elevades entre nens i adolescents es van registrar a la Polinèsia i la Micronèsia, amb el 25,4% en les dones i el 22,4% en els homes, seguides pels països anglòfons d’ingressos alts (els Estats Units, Canadà, Austràlia, Nova Zelandia, Irlanda i el Regne Unit).

A Europa, les taxes d’obesitat més elevades es van registrar a Malta (per a les nenes i adolescents) i a Grècia (per als nens i adolescents), amb l’11,3% i el 16,7%, respectivament, mentre que les més baixes en els dos sexes van correspondre a Moldàvia. A Espanya la mitjana és del 8%, de manera que se situa en un terme mitjà, encara que hi ha el 30% d’afectats per sobrepès.