COP AL NARCOTRÀFIC

La Policia Nacional aborda un vaixell amb 3.700 quilos de cocaïna

La droga viatjava en un remolcador que ha sigut neutralitzat a 540 milles de les illes Canàries

Les autoritats espanyoles asseguren que és la partida més gran d'aquesta substància incautada el 2017

fcasals40447573 cadiz171007164107

fcasals40447573 cadiz171007164107 / Roman Rios

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

Agents del Grup d’Operacions Especials (GEO) de la Policia Nacional han abordat en alta mar, a 540 milles de les illes Canàries, un remolcador que havia sortit de Colòmbia rumb a la costa espanyola i que transportava més de 3.800 quilos de cocaïna, en el que ha suposat la incautació de cocaïna més important d’aquest 2017. El preu al mercat de la droga intervinguda hauria superat els 100 milions d’euros.

La cocaïna viatjava oculta al remolcador 'Thoran', que estava tripulat per set persones (sis turcs i un azerbaidjanès) que han sigut detingudes, va detallar ahir a Cadis el comissari cap de la Brigada Central d’Estupefaents de la Policia Nacional, Ricardo Toro.

És la partida més important de cocaïna que han incautat aquest any les autoritats espanyoles, segons Toro. La dinàmica habitual en el narcotràfic per via marítima és que les embarcacions no transporten tanta quantitat de droga, sinó que fragmenten els enviaments.

Per localitzar el lloc on estava oculta la droga va ser necessària la intervenció del Cos d’Operacions i Intervencions Tècniques de la Policia Nacional, que es va afanyar a perforar, dilluns passat a la matinada, diversos tambutxos (escotilles protegides que donen accés a les habitacions de la tripulació) per poder arribar a un habitacle on els tripulants de l’embarcació tenien la cocaïna amagada.

Més producció

Aquesta operació policial antidroga té una «gran importància», segons assegura el comissari cap, perquè ha utilitzat la ruta atlàntica. «Cada vegada hi ha més cocaïna produïda a Sud-amèrica. És previsible que hi hagi més quantitat de cocaïna que arribi a Espanya i ens veiem obligats a incrementar aquesta mena d’operacions», va afirmar.

La investigació que ha donat lloc a la incautació ha sigut coordinada pel Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat i hi han col·laborat també les autoritats colombianes. Ha sigut dirigida pel Jutjat Central d’Instrucció 4 de l’Audiència Nacional.

Notícies relacionades

Toro ha destacat la transcendència del treball que estan fent diferents països que actualment controlen el pas de vaixells sospitosos per la ruta entre Surinam Cap Verd, una feina que ofereix informacions «molt valuoses» per a aquest tipus d’operacions. La Policia Nacional sospita que el carregament de droga havia de ser desembarcat en algun punt no revelat de la costa espanyola i que el seu destí era el mercat espanyol i també l’europeu.

Els agents del GEO van abordar el 'Thoran' des del vaixell d’operacions especials Fulmar, del Servei de Vigilància Duanera, que durant el 2016 va participar en operacions per incautar una quantitat aproximada d’11 tones de droga i que, gràcies a la intervenció en el remolcador que viatjava des de Colòmbia fins a Espanya, s’ha pogut fer, en una sola intervenció, amb més d’un terç de tota la quantitat confiscada l’any passat.