Condemna al Catsalut per l'avaria d'un aparell de raigs X

Va impedir fer proves a una nena que va acabar morint per una obstrucció intestinal

El jutge dicta una indemnització de 119.000 euros pel "dèficit assistencial"

zentauroepp33704150 29 04 2016   hospital de tremp   fotos  jordi uriach171007132413

zentauroepp33704150 29 04 2016 hospital de tremp fotos jordi uriach171007132413 / Jordi Uriach

2
Es llegeix en minuts
Efe / Barcelona

Una sentència d'un jutge de Barcelona retreu al Servei Català de la Salut (Catsalut) que no canviés durant dos mesos un aparell de raigs X avariat i considera que aquest "dèficit assistencial" va impedir, el 26 d'agost del 2010 a la nit, fer una prova de diagnòstic a una nena de 18 mesos, que va ingressar d'urgència i va morir set hores després.

A la sentència del Jutjat de Primera Instància número 29 de Barcelona, a la qual ha tingut accés Efe, el jutge considera que el Servei Català de la Salut "ha de respondre" d'aquest dèficit, ja que es considera que la realització de la prova "era necessària per a la determinació correcta del diagnòstic de la malaltia de la menor".

Bloqueig de l'intestí

Segons ha explicat l'advocat de la família, José Antonio Fontanilla, l'autòpsia va revelar que la mort del nadó havia sigut per una invaginació intestinal, una patologia en què es produeix un bloqueig de l'intestí "que en absolut és rara, i que pot ser detectada si el metge porta a terme una correcta exploració".

Una invaginació intestinal deixada al seu curs natural comporta la mort, "però detectada a temps i tractada adequadament se supera en gairebé el cent per cent dels casos, i fins i tot a vegades sense ni tan sols intervenció quirúrgica", diuen els advocats de la família.

Per la seva banda, la sentència també conclou que una exploració inicial adequada i proves diagnòstiques per la imatge haurien detectat l'afecció.

La resolució estableix indemnitzar amb uns 119.000 euros els pares de la nena, que va morir el 27 d'agost del 2010 després d'ingressar d'urgència a l'hospital comarcal del Pallars, a Tremp, a causa d'uns forts dolors a l'abdomen d'aparició sobtada.

Segons explica la sentència, l'aparell de raigs X portàtil no funcionava des del 29 de juny "i fins al 30 d'agost no es comunica a Salut la impossibilitat de procedir a la reparació".

I aquell període coincideix en el temps amb el moment d'atenció a la menor, la nit del 26 al 27 d'agost.

Notícies relacionades

En aquells dos mesos i, segons la sentència, "no es realitza per part de CatSalut o de l'hospital comarcal cap actuació per suplir l'aparell avariat".

La sentència també admet que, "a causa del greu estat de la menor, no era possible traslladar-la fins a l'aparell fix de raigs X", de manera que el jutge entén que "l'avaria en qüestió i la no substitució de l'aparell per un altre amb la mateixa finalitat s'ha d'entendre com a dèficit assistencial del qual ha de respondre el SalutCat".