ELECCIÓ DE LA NOVA SEU

Espanya endarrereix a l'octubre la presentació a Brussel·les de la candidatura de Barcelona a l'EMA

La CE publicarà abans, el 30 de setembre, una anàlisi de les candidatures

abertran39358406 barcelona   barcelones     18 07 2017   sociedad   la torre 170731133425

abertran39358406 barcelona barcelones 18 07 2017 sociedad la torre 170731133425 / JOAN PUIG

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

Espanya ha endarrerit fins a l'octubre la presentació a Brussel·les de la candidatura de Barcelona per acollir la seu de l'Agència Europea del Medicament (EMA), han informat aquest dimarts fonts del Ministeri de Sanitat espanyol. Les autoritats espanyoles havien sospesat organitzar a final d'aquest mes de setembre la presentació; no obstant, i sense motiu oficial, han decidit no organitzar-la. Es dona la circumstància de la Comissió Europea publicarà abans una anàlisi de les candidatures, prevista per a aquest 30 de setembre.

Espanya persegueix que Barcelona aculli la seu d'aquesta agència, actualment amb seu a Londres, però que canviarà d'emplaçament dins del procés de sortida del Regne Unit de la Unió Europea (UE), el 'brexit', un trasllat pel qual competirà amb 18 ciutats més, entre elles Amsterdam, Dublín o Estocolm.

El Govern d'Espanya va presentar al Consell de la UE la candidatura oficial de la capital catalana, que va ser oficialment acceptada per aquesta institució el 31 de juliol.

L'EMA s'encarrega de vigilar la seguretat dels fàrmacs i donar les autoritzacions per comercialitzar-los a la UE i en el seu si hi treballen 890 empleats, a més dels 35.000 experts de la indústria mèdica i farmacèutica que la visiten cada any.

La candidatura espanyola fa èmfasi en les connexions de transport de la ciutat, la seva oferta educativa i de serveis o la disponibilitat de la torre Agbar, però també en la fortalesa de la indústria farmacèutica i el potencial innovador existent a Espanya.

Amb les candidatures sobre la taula, "la Comissió Europea avaluarà ara totes les ofertes de manera objectiva sobre la base dels criteris" acordats, segons la CE, i una anàlisi serà publicada el 30 de setembre.

Es tindran en compte l'accessibilitat de la ciutat, les possibilitats d'accés al mercat de treball, serveis de salut, escoles per a les famílies dels empleats, així com que es garanteixi que l'agència pot estar operativa quan el Regne Unit surti del club comunitari.

L'1 d'octubre

La Comissió Europea ja havia assenyalat que en la seva avaluació no tindria en compte el referèndum il·legal d'independència convocat per la Generalitat per a l'1 d'octubre. Però fonts europees i diplomàtiques han indicat en els últims mesos que aquesta circumstància no ajuda a la candidatura espanyola per una agència molt cobejada entre els Vint-i-set.

També té el seu pes que Espanya ja compti amb tres agències més -l'Oficina de Propietat Intel·lectual (EUIPO) a Alacant, l'Agència comunitària de Control de Pesca (ACCP) a Vigo i la de Seguretat i Salut al Treball (EU-OSHA) a Bilbao-, segons les mateixes fonts.

Notícies relacionades

Els ministres europeus, reunits al Consell d'Assumptes Generals el novembre vinent, elegiran per votació la futura seu.

La votació serà secreta, es desenvoluparà en un màxim de tres rondes, i cadascun dels Vint-i-set -ja que el Regne Unit no participarà en el procés- tindrà el mateix pes en la votació.