Actiu des d'aquest dimecres

Centenars d'evacuats en un incendi forestal a Gran Canària

El foc va avançar molt ràpidament i es tem que acabi calcinant milers d'hectàrees

Incendi a Gran Canària. / periodico

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

Prop de 300 persones han treballat tota la nit al cim de Gran Canària per contenir un incendi que en només vuit hores ja havia cremat més de 2.000 hectàrees, amb l'esperança posada en els tres hidroavions de reforç que arribaran aquest dijous i, sobretot, en les previsions de pluja.

El foc, informa Efe, afectava aquest dimecres quatre municipis en un perímetre de 20 quilòmetres (Tejeda, San Mateo, Santa Lucía i Telde) i ha obligat a desallotjar de casa seva al voltant de 400 persones que resideixen en barris del cim, a causa del risc que comportaven les flames.

El president de les Canàries, Fernando Clavijo; el seu homòleg al Cabildo de Gran Canària, Antonio Morales, i la delegada del Govern central, Mercedes Roldós, s'han reunit aquesta nit al Centre de Coordinació d'Emergències de Las Palmas per conèixer l'última hora de l'incendi. 

Molts ciutadans han penjat a les xarxes espectaculars imatges del devastador foc.

També aquest matí està previst que s'hi sumin 90 soldats de la Unitat Militar d'Emergències mobilitzats des de Sevilla per donar descans als seus companys de Gran Canària i Tenerife, així com personal ofert pels cabildos de les altres illes per reforçar la lluita contra aquest incendi, el més important d'aquest any a l'arxipèlag, on des del gener només havien cremat 10 hectàrees en mig centenar d'incidents de menys entitat.

Els esforços de tots aquests mitjans podrien ser encara més efectius si es compleixen les previsions meteorològiques, que apunten que les temperatures cauran en les pròximes hores de 6 a 10 graus al cim de Gran Canària.

L'incendi es va declarar poc abans de les 13.50 hores, moment en què els sanitaris d'una ambulància van trucar al 112 per avisar que veien foc al cim de Gran Canària.

El president del Cabildo de Gran Canària ha subratllat que en la seva ràpida propagació han sigut "determinants" unes condicions bastant "estranyes" -per inesperades de vent-, que van ajudar les flames a estendre's per zones de matoll i a endinsar-se després en pinedes, on aviat van arribar a tenir fins a 20 i 25 metres d'altura.

Cap a les 17.30 hores, el foc ja havia cremat 1.000 hectàrees i els tècnics estimaven que tenia potència per arrasar-ne "diversos milers més", segons va explicar llavors el mateix Antonio Morales.

Els representants de les tres administracions han ressaltat la cooperació amb què s'està treballant en aquest dispositiu i han dit als ciutadans que "ni s'acostin" al cim i segueixin els consells de les forces de seguretat si els demanen que evacuïn.

Els entre 300 i 400 desallotjats passaran la nit als poliesportius de San Mateo i Telde i ja s'ha decidit suspendre demà l'activitat escolar a Tejeda.

Notícies relacionades

Mentrestant, les brigades forestals intenten contenir el foc, sobretot, per impedir que es dirigeixi cap a Valleseco, on hi ha més barris poblats. L'altre focus actiu aquesta nit sembla encaminar-se cap a Santa Lucía de Tirajana.

El president del Cabildo també ha aprofitat la roda de premsa d'aquesta nit per desmentir que l'incendi l'hagi provocat una crema de rostolls duta a terme per la mateixa corporació insular. Morales ha subratllat que en aquests mesos no es fan aquest tipus de cremes "prescrites", que sí que es duen a terme en altres estacions de l'any per entrenar les brigades forestals al mateix temps que s'obren clarianes a la vegetació per obstaculitzar futurs incendis.