Reivindicació

Pacients espanyols urgeixen legalitzar el cànnabis medicinal

Reclamen el seu ús per a malalties com el càncer o el dolor crònic, avalat per estudis científics

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

L'Observatori Espanyol de Cànnabis Medicinal ha alertat aquest dijous de la "urgència" de legalitzar aquest tractament per a malalties com el càncer o el dolor crònic, avalat per estudis científics, i ha criticat el Govern per "abandonar" els pacients en aquest sentit.

A més, ha explicat que a Espanya més de 50.000 persones es veuen abocades a adquirir cànnabis al mercat negre i a automedicar-se, fet que les fa sentir com "uns delinqüents" amb els perills i efectes secundaris que això comporta.

"Se'ns nega l'accés a un compost que és una medicina. Els tractaments mèdics convencionals a vegades no funcionen i el cànnabis ajuda a conviure amb el dolor, obre la gana i millora l'estat d'ànim", ha manifestat la presidenta de l'Observatori, Carola Pérez, en una roda de premsa celebrada aquest matí.

Pérez ha criticat que la seva manca de regulació és una "autèntica bogeria" i que "sembla mentida que Espanya estigui a la cua en matèria de cànnabis medicinal", fet pel qual ha demanat al Govern que actuï.

Fa uns mesos, aquest col·lectiu ja va impulsar una proposició no de llei al Congrés dels Diputats que no va tirar endavant, si bé se'ls va assegurar que es crearia una subcomissió per abordar aquest assumpte, de la qual, avui dia, no saben res.

Per això, aquest dilluns han organitzat una jornada a la qual assistiran per primera vegada representants dels quatre principals partits polítics -PP, PSOE, Podem i Ciutadans- i en què els pacients mostraran la seva situació per ser més visibles.

"El fet que per utilitzar cànnabis per tractar les nostres malalties siguem uns delinqüents és una bogeria", ha apuntat Pérez, que ha explicat que les multes a Espanya per portar aquesta substància a sobre són d'entre 600 i 30.000 euros.

A la roda de premsa també ha intervingut el catedràtic de Bioquímica i Biologia Molecular a la Universitat Complutense de Madrid Manuel Guzmán, qui ha incidit en els beneficis del cànnabis sobre malalties com el càncer, el dolor crònic, l'artritis, l'artrosi i fins i tot l'epilèpsia infantil.

Per això, considera important legalitzar un programa de dispensació d'aquest tractament per als pacients que el necessitin, que tingués bones prestacions i un accés a través de l'autocultiu o la Seguretat Social.

Opiacis

"Hi ha molts pacients que ho necessiten. No només calma el dolor, també millora la integració de les persones en la seva vida laboral, el seu entorn i a més es disminuiria el cost en altres medicaments com els opiacis", ha explicat Guzmán.

Pérez, per la seva part, ha denunciat la situació d'aquestes persones, que han d'acudir al mercat negre sense saber si la substància estarà contaminada, així com a clubs -n'hi ha uns 1.200 a Espanya-, "que tenen més garantia, però no són l'escenari ideal".

Notícies relacionades

"El pacient està totalment abandonat", ha criticat, per afegir que "molts metges recomanen el cànnabis a la consulta, però no et diuen on pots aconseguir-lo".

Pel que fa al preu d'aquesta substància, Pérez ha manifestat que les despeses poden arribar als 800 euros al mes, encara que "a cada persona l'afecta d'una manera".