DE L'EUROPA DE L'EST

La Generalitat avalua quants nens adoptats en països de l'Est pateixen alcoholisme fetal

Els nounats afectats tenen risc de patir síndrome d'abstinència, mort sobtada i problemes de comportament

fcasals9595734 ambiente del bar electric situado en la travassera de gracia170909132353

fcasals9595734 ambiente del bar electric situado en la travassera de gracia170909132353 / ARNAU BACH

1
Es llegeix en minuts

L’Agència de Salut Pública de Catalunya (Aspcat), juntament amb l’Institut Català de l’Acolliment i de l’Adopció (Icaa) i diversos hospitals estudien quants nens estan afectats per Trastorns de l’Espectre de l’Alcoholisme Fetal (TEAF), específicament entre els adoptats procedents de l’Europa de l’Est. «L’objectiu del treball és identificar i donar resposta a les necessitats a nivell social i de salut de les persones afectades», segons ha informat el Departament de Salut de la Generalitat, que s’ha sumat al Dia Internacional per a la Prevenció dels Trastorns de l’Espectre de l’Alcoholisme Fetal, que es va celebrar ahir.

Els TEAF són alteracions produïdes en els nens pel consum d’alcohol per part de les seves mares durant l’embaràs. Segons asseguren els especialistes, els nounats que han estat  exposats a aquest consum poden arribar fins i tot a patir discapacitats físiques i cognitives i tenen més risc de patir síndrome d’abstinència, mort sobtada, infeccions, defectes congènits, dificultats en l’aprenentatge i problemes de comportament.

Beure durantt la gestació

Notícies relacionades

Encara que la majoria de les dones deixen de consumir alcohol i altres drogues durant l’embaràs, un estudi dut a terme a Espanya ha constatat que al voltant del 40% d’embarassades beuen alcohol durant el primer trimestre de gestació i que el 17% ho segueix fent en l’últim.

S’estima que els trastorns de l’espectre de l’alcoholisme fetal afecten entre 0,5 i 3 naixements de cada 1.000, encara que aquesta prevalença pot ser més elevada en determinats subgrups poblacionals exposats a consums d’alcohol importants, com seria el cas dels països de l’Est d’Europa.