CINC DETINGUTS

El jutge nega que hi hagués estafa en el suposast fàrmac anticàncer Minerval

Considera que no hi havia engany perquè els consumidors sabien que compraven un producte experimental

Adverteix l'Agència Espanyola del Medicament per si vol obrir un expedient sancionador

zentauroepp38021582 gra208  palma  11 04 2017   puerta de la oficina donde se  b170908164536

zentauroepp38021582 gra208 palma 11 04 2017 puerta de la oficina donde se b170908164536 / ATIENZA

1
Es llegeix en minuts

El titular del Jutjat d’Instrucció número 9 de Palma va dictar ahir un acte en què acorda l’arxivament del 'cas Minerval' al «no quedar degudament justificada la perpetració del delicte d’estafa objecte de la dençuncia que va iniciar el procediment». L’alarma va saltar l’abril passat quan cinc persones, entre elles dos professors de la Universitat de les Illes Balears (UIB), van ser detingudes acusades de comercialitzar sense llicència un suposat fàrmac anticàncer, el Minerval, basat en les propietats de l’oli d’oliva.

En la resolució, el jutge destaca la doctrina de la Sala Segona del Tribunal Suprem referent a l’engany i apunta que el delicte d’estafa «requereix com a element essencial per a la seva existència la concurrència de l’engany que ha de ser suficient, a més de precedent o concurrent amb l’acte de disposició».

Malgrat això, davant la possible existència d’una infracció, el jutge ho ha comunicat a l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris per si existeixen motius per obrir un expedient administratiu sancionador per les activitats comercials realitzades des del 2004 amb aquest producte, que es venia a pacients amb càncer (en tractaments que arribaven als 25.000 euros per persona) a través d’una empresa quan ja havia sigut rebutjat per l’Agència Espanyola de Medicaments.

Notícies relacionades

Sobre el denunciat Pablo Vicente Escribá (un dels professors de la UIB), la resolució assenyala que «no es pot dir que aprofités l’escassa formació» dels compradors per «generar la seva confiança», i després «convèncer-los perquè adquirissin el producte». En aquest sentit, el jutge assenyala que molts d’aquests compradors són titulats superiors, alguns fins i tot metges, professors i persones pròximes a l’àmbit universitari, que al comprar Minerval «sabien que es tractava d’un producte en fase experimental, no d’un medicament de venda a les farmàcies».

A més, afegeix que «no se’ls va assegurar la seva eficàcia curativa» ja que es buscava una alternativa per a pacients a qui no es pogués aplicar un tractament convencional. El magistrat arxiva la causa per considerar que «no existeix l’engany imprescindible per a l’existència d’un delicte d’estafa». La resolució no és ferma i s’hi pot interposar recurs.