SENSE NOTÍCIES DES DEL DIA 24

Els bussos abandonen la recerca subaquàtica dels joves desapareguts a Susqueda

Els submarinistes han hagut de pentinar a les palpentes el fons del pantà davant la nul·la visibilitat

Només els Mossos mantenen la unitat subaquàtica a la zona per examinar algunes coves

zentauroepp39887360 el gos especialista en detectar rastres en entorns aqu tics 170901095025

zentauroepp39887360 el gos especialista en detectar rastres en entorns aqu tics 170901095025 / Marina Lopez

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez / Barcelona

Els submarinistes dels Bombers de la Generalitat i de la Guàrdia Civil han suspès la recerca del Marc i la Paula, els dos joves d'Arenys de Munt i de Cabrils desapareguts des del 24 d'agost, sota les aigües del pantà de Susqueda. La unitat subaquàtica dels Mossos d'Esquadra és l'únic grup de bussos que segueix a l'embassament. Però les tasques de rastreig submarí es donen per finalitzades.

Buscar els cossos dels desapareguts dins del pantà ha sigut un dels treballs més complicats amb què es poden trobar els experts dels GEAS de la Guàrdia Civil, del GRAE dels bombers o de la unitat subaquàtica de la policia catalana. Tots tres junts, en una coordinació poc freqüent en aigües interiors, han arribat a enfonsar-se a més de 35 metres de profunditat per resoldre el misteri d'aquesta parella --de 23 i 21 anys-- que ha commocionat els municipis del Maresme on resideixen.

Palpar en la foscor

"No hi ha visibilitat, ni tan sols amb llanterna", subratlla un professional d'uns dels cossos que han participat en el dispositiu de rastreig. El llit del pantà és un bosc de fusta podrida, el que formen els esquelets dels vells arbres que es van inundar per crear l'embassament. Entre les branques s'hi han anat acumulant fang, algues i altres materials arrossegats corrent avall durant anys. L'aigua, a mesura que els bussos baixen, s'enfosqueix fins a espessir-se i barrejar-se amb el fang del fons. Els submarinistes "no han buscat amb els ulls, han hagut de fer servir les mans", palpant centímetre a centímetre el relleu.

Després de diversos dies sota l'aigua, pentinant tot el que tenien a l'abast, han abandonat aquesta recerca subaquàtica. Els esforços s'han centrat als voltants del punt on va aparèixer el cotxe submergit --l'Opel Zafira-- i sota el lloc on els gossos han trobat algun rastre. No obstant, no han pogut baixar a les zones més profundes de l'embassament, de més de 80 metres. Allà no els poden buscar.

Notícies relacionades

Aquest dilluns únicament els Mossos han seguit pels voltants del pantà, buscant-los. En concret, la policia catalana manté la unitat de subsol, per penetrar en pous i coves de difícil accés, i la unitat subaquàtica, que acompanya aquestes indagacions si és necessari des de l'aigua. Fonts policials aclareixen que dia a dia es valora la conveniència de prosseguir amb aquesta tasca de recerca, que es concentra durant la franja diürna. Aquest dimarts seguiran amb aquestes operacions, examinant les zones més recòndites. 

Rumors sense fonament 

El misteri que envolta aquesta desaparició ha desencadenat rumors entre els veïns de la zona. Un dels més estesos apunta que podrien haver caigut a les mans de delinqüents que habiten per la zona. Fonts policials titllen de simples "enraonies" aquesta possibilitat. Fins ara, cap indici consistent sosté aquests rumors. 

Un cas investigat com una desaparició criminal

<strong>Marc H. L., </strong>de 23 anys, i <strong>Paula M. P., </strong>de 21, els <a href="https://www.elperiodico.com/es/sociedad/20170828/susqueda-jovenes-desaparecidos-continua-busqueda-6250165" title="Hallado coche pantano susqueda">dos joves d'Arenys de Munt i Cabrils (Maresme) </a>desapareguts, van anar el 24 d'agost a practicar amb caiac al pantà de Susqueda. Això és l'últim que en saben els familiars, que els busquen sense descans des d'aleshores. El seu vehicle, un Opel Zafira de color blau reflotat dimarts passat, va ser enfonsat a l'embassament intencionadament. El caiac també va aparèixer mig enfonsat al pantà, punxat i amb pedres a sobre que algú havia dipositat per intenar submergir-lo. Les dues troballes han empès els Mossos a investigar el cas com una desaparició criminal. Però els familiars segueixen aferrats a una hipotètica fugida voluntària que, cada vegada, sembla una possibilitat més remota.