OPERACIÓ DELS MOSSOS D'ESQUADRA

Detinguts dos veïns d'Amer per espoliar jaciments arqueològics

Els arrestats, experts en Geologia, també venien peces modernes fent-les passar per antigues

zentauroepp39913420 pla general del material arqueol gic intervingut pels mossos170902133647

zentauroepp39913420 pla general del material arqueol gic intervingut pels mossos170902133647 / Mossos d Esquadra

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

Els Mossos d’Esquadra han detingut dos veïns d’Amer (Selva), de 29 i 35 anys, amb formació universitària en Geologia Arqueologia, acusats d’espoliar jaciments protegits i vendre a través d’internet peces antigues que ells mateixos havien falsificat.

Els detinguts fabricaven uns pretesos estris arqueològics o adquirien articles de pedra moderns i d’origen africà, que després oferien per internet com a material de l’època neolítica. A més a més, els agents els han incautat centenars de peces, majoritàriament paleontològiques, que haurien espoliat de diferents jaciments, per la qual cosa han sigut acusats d’un delicte continuat d’estafa i contra el patrimoni històric. La investigació es va iniciar el desembre del 2016 quan els Mossos van detectar una empresa que es dedicava a vendre tota mena d’antiguitats per internet.

Una mica de tot

Els agents van comprovar que aquesta empresa tenia una activitat molt intensa, amb uns productes a la venda molt variats, com ara fòssils de dinosaures i d’invertebrats, a més de destrals, braçalets i puntes de fletxes procedents de jaciments catalans i andorrans.

Com que la llei declara que aquests objectes són un domini públic, és a dir, que són propietat de l’Administració malgrat que estiguin en propietats privades, la Conselleria de Cultura i el Ministeri de Cultura d’Andorra van presentar una denúncia cada un, ja que se sospitava que s’havien produït espolis als dos països.

Arran de aquestes denúncies, la Fiscalia de Girona va formular una querella al jutjat de Santa Coloma de Farners (Selva), que ha dirigit la investigació. Les gestions policials van permetre comprovar que gran part dels articles arqueològics a la venda eren falsificacions o bé eren objectes etnològics africans o maies moderns que es posaven a la venda com si fossin neolítics catalans.

Registre en domicilis

El 24 d’agost passat, els Mossos van registrar el domicili dels detinguts, on van intervenir una gran quantitat de material. Al pis hi havia un taller on els detinguts elaboraven les destrals que després venien com a neolítiques.

Segons la policia catalana, els dos detinguts recollien pedres i còdols de les lleres dels rius i rieres de prop de casa seva. Els tallaven i polien fins que simulaven un estri arqueològic.

A més a més d’aquesta estafa, els agents han documentat que els detinguts haurien espoliat durant els últims anys «de manera sistemàtica i intensiva», segons els Mossos, diversos jaciments arqueològics i paleontològics declarats Béns Culturals d’Interès Nacional.

Notícies relacionades

Pel que sembla, la seva formació acadèmica els hauria permès participar en excavacions de manera legal i oficial. Això els permetia detectar els objectes del seu interès, els geolocalitzaven i posteriorment se n’apoderaven.

Els dos detinguts van quedar en llibertat després de declarar, amb l’obligatorietat de presentar-se davant del jutjat que instrueix el cas quan siguin requerits.