VIGILÀNCIA SOBRE LA RADICALITZACIÓ

Les mesquites afirmen que avisen Justícia de quins imams contracten

Adverteixen contra les comunitats que "negocien directament" perquè es poden trobar amb radicals

cmontanyes11890236 mezquita170824195645

cmontanyes11890236 mezquita170824195645

1
Es llegeix en minuts

La federació d'Agrupació de Mesquites d'Espanya (AME) ha defensat que els imams que van des del Marroc durant el mes de Ramadà a Espanya estan formats en els "valors universals de tolerància, seguretat, pau, amor, convivència, moderació i lluita contra totes les formes d'extremisme i odi", i que la seva distribució per les mesquites del país és reportada al Ministeri de Justícia "perquè ho coneguin i facin les seves observacions"

En un comunicat, l'Agrupació de Mesquites d'Espanya explica que aquest procediment és "útil i exitós" perquè es fa mitjançant "dues grans institucions" com el Ministeri d'Awqaf i Afers Islàmics del Marroc i el Consell Científic Suprem del regne alauita. El Ministeri de Justícia espanyol va prometre un registre de responsables d'entitats religioses, que havia d'incloure els imams, però encara no s'ha implantat.

"Les dues institucions estan treballant en passos ferms i excel·lents en aquest camp, i gràcies a això han guanyat admiració dins i fora del Marroc", assegura l'AME. "Els imams que venen pel Ramadà per recitar l'Alcorà són assignats per aquestes dues institucions però abans han de passar per algunes etapes bàsiques", afegeix l'Agrupació, a propòsit de la polèmica sobre el control de l'imam de Ripoll.

L'Agrupació contraposa aquest procediment al que utilitzen altres "institucions" islàmiques que "negocien directament" amb imams del Marroc, cosa que considera que pot provocar "errors" i que "comporta riscos" com que pugui transmetre "idees radicals".

Vigilància "precisa"

Notícies relacionades

Amb el procediment que defensa l'AGE, els religiosos han de passar per "algunes etapes bàsiques" abans de viatjar Espanya, com tenir el "vistiplau" del Consell Científic sota el qual treballen i "disposar de les recomanacions necessàries" d'aquest consell i ser sotmesos a proves i exàmens "a través d'un comitè científic".

L'AME destaca que el seguiment no acaba amb l'arribada a Espanya d'aquests imams, sinó que se'ls sotmet a una vigilància "de manera precisa i contínua des del principi fins al final", i que aquest procés és el que ha garantit que no s'hagi hagut de rebutjar mai cap imam "per una ideologia extremista o pensament radical".