Els Mossos abaten a trets quatre terroristes a Cambrils

Un nou atropellament massiu al passeig marítim deixa només diversos ferits

La policia catalana connecta la gran explosió d'Alcanar amb els atemptats

4
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez / Jesús G. Albalat / Barcelona

La tarda de terror i caos viscuda  dijous a Barcelona deparava encara més terror i caos.

Per un costat, el comissari cap dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, va revelar poc abans de la mitjanit que l'atemptat terrorista de la Rambla de la capital catalana està connectat amb l'explosió de dimecres a la nit a la urbanització Montecarlo d'Alcanar Platja, a Alcanar (Montsià). En aquesta deflagració una persona va morir mentre, segons sembla, manipulava bombones de butà. Els agents que han inspeccionat les ruïnes han trobat més de 20 bombones. En l'explosió va resultar ferida una segona persona que ocupava la vivenda, hospitalitzada a l'Hospital Verge de la Cinta.

Per un altre costat a la una de la matinada es va produir un nou atropellament massiu al passeig marítim de Cambrils, a Tarragona. Però, segons sembla, la furgoneta va bolcar i agents dels Mossos van poder abatre a trets els cinc ocupants. Quatre d'ells van morir durant el tiroteig i un cinquè ha pogut ser detingut, ferit. Els atacants portaven també cinturons explosius que, aparentment, són falsos. Entre els ciutadans atropellats no hi ha cap víctima mortal. Encara que sí que hi ha diversos ferits. 

La connexió d'Alcanar 

Documents trobats entre la runa de la vivenda que s'ha volatilitzat han permès establir la connexió entre el que tramaven els inquilins de la casa d'Alcanar amb la matança de Barcelona. Al descobrir-ho, agents dels Mossos s'han desplaçat immediatament a l'hospital en què es trobava ingressat el ferit, un home originari de Melilla. Aquest, no obstant, s'ha negat a respondre les preguntes dels policies, que han decidit detenir-lo.

La troballa documental ha permès també establir una segona connexió, amb Driss Oukabir, un home marroquí resident a Ripoll. Tot apunta que la furgoneta amb què s'ha perpetrat l'atropellament massiu va ser llogada al seu nom.

Cap dels dos, per tant, conduïa la furgoneta. El principal sospitós anava sol i, després d'atropellar inclementment un centenar de ciutadans que passejaven per la Rambla, ha aturat el vehicle a l'altura del Liceu i ha fugit a peu, sense mostrar cap arma.

SEGONA EXPLOSIÓ A ALCANAR

L'acció de la retroexcavadora, al remoure la runa, ha provocat una segona explosió. Segons l'alcalde d'Alcanar, Alfons Montserrat, hi havia una cambra de gas que ha esclatat a causa d'una espurna sorgida per un cop de la pala de la màquina. Els ferits en aquesta segona explosió, que ha tingut lloc dijous a la tarda, són sis agents dels Mossos d’Esquadra que es trobaven al lloc –un d'ells greu–, dos bombers –ferits lleus– i l'operari de la retroexcavadora.

Montserrat ha explicat, sobre la primera explosió, que la principal hipòtesi és que els dos inquilins de la vivenda estaven manipulant bombones de gas. Altres informacions obtingudes per aquest diari, no obstant, apunten que aquesta cambra de gas podria tractar-se en realitat d'un 'zulo' en què es guardava una substància, diferent del gas butà, que ha provocat la deflagració.

Segons els veïns d'Alcanar, en aquesta casa vivien dos germans d'origen magribí. En les dues explosions, en total, ha mort un home i han resultat ferides 16 persones.

Caça al terrorista

La descripció del conductor de la furgoneta de la Rambla parlava d'un home d'1,70 centímetres que vestia una samarreta blanca i blava. Els Mossos i la Guàrdia Urbana han desembarcat totes les unitats disponibles en el casc antic de Barcelona per atrapar-lo. Però, al tancament d'aquesta edició, seguia fugit.

El desplegament policial, combinat amb la febril activitat dels telèfons mòbils dels ciutadans, ha motivat infinitat de rumors que situaven aquí o allà el sospitós. El més estès ha sigut el que afirmava que acabava d'atrinxerar-se en un bar, ple d'ostatges, i que la policia ja estava negociant amb ell. No hi ha hagut mai cap bar. El que ha passat és que els agents del Grup Especial d'Intervenció (GEI), armats amb subfusells i amb passamuntanyes, han anat inspeccionant un per un tots els comerços en què es trobaven refugiades les persones que a aquella hora es trobaven a la Rambla. Tocava assegurar-se que el terrorista fugat no estava amagat entre ells.

L'estratègia policial seguida ha sigut la d'ordenar el confinament de totes les persones que es trobessin a la zona de recerca. A poc a poc els agents entraven a inspeccionar cases, comerços, bars, cafeteries i, després de comprovar que el conductor homicida no hi era, evacuaven els ciutadans. 

Les últimes persones confinades han sortit poc abans de la mitjanit. Els turistes allotjats als hotels ubicats a la Rambla de Barcelona han pogut tornar finalment als seus allotjaments en petits grups.

CIUTAT COL·LAPSADA

L'operatiu Gàbia, dissenyat per evitar que el fugitiu fugís de la ciutat, ha col·lapsat Barcelona. S'han instal·lat controls a les principals vies de sortida i entrada que connecten la ciutat amb l'àrea metropolitana. La saturació de la circulació ha arribat a retenir durant hores milers de vehicles a les rondes. Aquest dijous ha sigut calorós i diversos ciutadans s'han acostat a portar aigua als conductors.

Notícies relacionades

La sortida de Barcelona per la B-30, la C-58 o la C-31 han sigut alguns dels punts més complicats. També s'han registrat retencions puntuals en els túnels de Vallvidrera. Els Mossos d’Esquadra continuen la tasca de localitzar i atrapar el conductor de la furgoneta que ha matat a 13 persones a la Rambla de Barcelona.