L'homicida de Lloret és un professional de la lluita lliure

El seu entrenador remarca que no és una disciplina violenta i es mostra "desolat" per la notícia

Rassoul Bissoultanov va néixer el 1993 a Txetxènia i resideix a França com a asilat polític

Vídeo del moment de l’agressió mortal al jove Niccolò Ciatti a Lloret. / periodico

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez / Barcelona

L'home que va clavar la puntada mortal a Niccolò Ciatti a la discoteca Sant Trop de Lloret de Mar és un professional federat de la lluita lliureRassoul Bissoultanov va néixer el 1993 i fa uns quants anys que resideix a Estrasburg (França). Va arribar a aquest país procedent de Rússia. Aquest diari ha trobat diverses llistes de les competicions en què ha participat. 

Bissoultanov és originari de Txetxènia, una república que pertany a la Federació Russa i que durant anys va estar enfrontada amb el Govern de Moscou. Degut a un conflicte que ha desembocat en dues guerres i que ha facilitat l'auge del salafisme a la zona, tal com recull l'article 'L'emirat del Caucas, l'altre front de Rússia', publicat per l'experta Marta Ter al Barcelona Center for International Affairs (CIDOB), han sigut moltes les persones que han sol·licitat asil polític a Europa. És el cas d'aquest home de 24 anys, asilat França. 

"No és un esport violent"

Aquest diari ha contactat amb el gimnàs d'Estrasburg on s'entrena Bissoultanov. Jean Luc Beck, responsable d'aquest establiment esportiu, ha explicat que el seu alumne hi practica lluita lliure des de fa almenys sis anys. Es tracta d'un jove "tranquil" que mai ha provocat cap incident allà. "No és violent", ha assegurat.

Al conèixer el motiu del contacte telefònic, l'entrenador s'ha mostrat "sorprès" i "desolat" pel que havia passat. L'home sabia que aquest alumne és originari de Txetxènia i ha detallat que va arribar a Estrasburg procedent d'Alemanya. "Sí, sé que estava aquí per motius polítics, però desconec quins eren", ha afegit.

Bissoultanov ha participat en campionats de França de lluita lliure però aquest entrenador ha negat rotundament que pugui qualificar-se aquesta disciplina de violenta. "La regla d'or d'aquest esport és no fer mal a l'adversari", ha remarcat. Bissoultanov, de 24 anys, està actualment a la presó acusat de matar Ciatti a la discoteca Sant Trop. En la gravació de la càmera de seguretat del local s'observa com Bissoultanov li clava una puntada de peu a la cara a Ciatti, quan aquest ja està tombat a terra, que el deixa inconscient. Ni els equips d'emergència del SEM, ni els professionals de l'hospital Josep Trueta, el van poder reanimar i el jove italià va morir un dia després a Girona. 

Ciatti i Bissoultanov no es coneixien de res. Simplement van coincidir a la mateixa discoteca. Un li va recriminar a l'altre una empenta a la pista de ball i això va ser tot. El discjoquei, tan bon punt va veure la baralla, va parar la música i va encendre les llums. Llavors Ciatti ja havia rebut un cop de puny a la cara que l'havia fet caure. La part de la seqüència dels fets coneguda el que recull és la puntada de peu al cap que rep llavors.

Indignació a Itàlia

Bissoultanov era a la discoteca amb dos amics, d'origen txetxè com ell. També asilats polítics a França. K. K., de 20 anys, i M. M., de 26 anys, van ser detinguts juntament amb l'autor material de la mort de Ciatti pels Mossos d'Esquadra poc després de l'agressió. Però després de passar a disposició judicial a Blanes, van sortir en llibertat amb càrrecs. La seva condició és la d'investigats per un delicte d'homicidi.

Notícies relacionades

La notícia que tan sols un dels tres detinguts ha entrat preventivament a la presó ha indignat l'entorn de la víctima. Els amics de Ciatti han iniciat una campanya a la plataforma de change.org. Amb el nom de  ‘Vogliamo giustizia per Niccolò Ciatti’. Una de les primeres a firmar ha sigut la seva germana, Sara. En menys de 24 hores ja han recollit 2.000 firmes. Ciatti tenia 22 anys i treballava de fruiter en un mercat de Florència. Va venir amb sis amics a Lloret de Mar i tenia planejat tornar diumenge passat. Però va topar amb Bissoultanov divendres a les tres de la matinada en una pista de ball.

La discoteca ho qualifica d'"assassinat"

Joaquim Boadas, que representa la discoteca Sant Trop i les entitats que agrupen empreses dedicades a l'oci nocturn Fecasarm i Spain Nightlife, ha confirmat que Bissoultanov és un "lluitador federat". Per això aquestes entitats, personades en la causa com a acusació particular (la discoteca) i popular (les dues associacions), sol·liciten que sigui processat per un delicte d'assassinat. Consideren que la puntada es produeix en una situació d'indefensió per part de Ciatti.