SUCCÉS A MADRID

L'auxiliar detinguda va entrar a l'habitació de la dona poc abans que morís

La policia va col·locar una càmera oculta al passadís d'accés arran d'un altre decés sospitós el 2015

Els investigadors analitzen totes les morts de pacients durant els torns de Beatriz López

zentauroepp39645370 beatriz l pez doncel  de 37 a os  la auxiliar de enfermer a 170811190059

zentauroepp39645370 beatriz l pez doncel de 37 a os la auxiliar de enfermer a 170811190059

2
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró / Madrid

Les proves contra l’auxiliar d’infermeria de l’Hospital Príncipe de Asturias d’Alcalá de Henares detinguda per presumpte assassinat dissabte són bastant sòlides. Una gravació efectuada per una càmera oculta situada al passadís del centre sanitari mostra com Beatriz López Doncel accedeix a l’habitació de la dona poc abans que aquesta morís, segons fonts de la investigació. Seria aquest el moment en què va aprofitar per injectar aire a la vena a la dona de 86 anys, cosa que provocaria la seva mort immediata.

La càmera va ser col·locada per ordre del jutjat número 4 d’Alcalá de Henares arran de la mort el 2015 d’una altra pacient octogenària en circumstàncies gairebé idèntiques. La policia ja va sospitar llavors de Beatriz però no va poder obtenir cap prova concloent que la relacionés amb el succés. Però la investigació no es va donar per tancada.

Gravació parcial

El jutge va autoritzar la instal·lació de la càmera a la zona d’accés a les habitacions. L’opció de gravar el que passava a dins de totes les habitacions podria haver proporcionat proves encara més concloents, però no només era més costosa, sinó que podria ser il·legal davant la debilitat de les proves obtingudes fins llavors.

Poc després de produir-se la mort del 2015, l’auxiliar es va trencar un os de l’avantbraç i va estar de baixa un any i dos mesos, fins que es va reincorporar a la feina el mes de maig passat. Beatriz ocupava una plaça d’interina al centre des de l’any 2014.

Mentre la detinguda segueix ingressada al Centre Penitenciari Madrid I de Dones d’Alcalá de Henares en règim de presó provisional sense fiança, la policia revisa totes les morts ocorregudes en l’especialitat de Medicina Interna, en els períodes en què ella va estar en actiu. No es decarta que l’auxiliar provoqués com a mínim dues morts més.

Un cas calcat

El cas del 2015 va ser gairebé calcat a l’actual. L’estat de la dona no revestia cap risc vital i havia de ser donada d’alta, però va morir de sobte. Els metges van apreciar una bombolla d’aire al cor i en van donar part a la Policia Nacional, que no va poder arribar a cap conclusió.

Aquesta vegada el desenllaç ha sigut diferent. Després que se li practiqués un TAC a la difunta en què també va aparèixer una bombolla d’aire al cor, tant els metges com la policia van sospitar immediatament de Beatriz. La gravació de l’entrada d’aquesta infermera a l’habitació hauria sigut determinant perquè el jutge dictés l’ordre de presó.

Notícies relacionades

També s’han tingut en compte altres indicis, com que la lesió del braç se la va produir en un forcejament amb un pacient i que després del seu divorci va ser tractada per un quadro de depressió. Beatriz té 37 anys i té una filla de 9.

Durant tot el divendres molts pacients i familiars de l’hospital van manifestar la seva inquietud i alguns han criticat que no es prenguessin mesures efectives per evitar l’última mort, donat que ja se sospitava d’un treballador.