Pla estel·lar

Guia per no perdre's les llàgrimes de sant Llorenç

Les llàgrimes de sant Llorenç es podran observar millor la nit del dissabte 12 al diumenge 13 d'agost

La lluna minvant reduirà la visibilitat dels meteors

perseidas

perseidas
zentauroepp35075497 gra004 marganell  barcelona  12 8 2016   las perseidas o l g170808131554

/

3
Es llegeix en minuts
Maria Girona / Barcelona

És moment de somiar i de pensar en desitjos inabastables. La tan esperada pluja d'estrelles d'agost arriba per fi aquest cap de setmana. En només uns dies, si observem el firmament, podrem veure un dels fenòmens astronòmics més populars de l'any, les Perseids, també conegudes com a llàgrimes de sant Llorenç.

Aquest 2017 s'espera una activitat normal d'uns 80 meteors per hora, encara que la llum de la lluna reduirà bastant la visibilitat i impedirà veure molts d'ells, els més tènues.

Les Perseids són una pluja d'estrelles que dura gairebé un mes, des de finals de juliol fins a finals d'agost. Els dies de més espectacularitat es concentren cap a la meitat d'aquest període, que cau normalment per Sant Llorenç, el dia 10 d'agost. Per això, aquest fenomen també és conegut com les llàgrimes de sant Llorenç.

La lluna no acompanya

"Aquest any, la mida i l'hora de sortida de la Lluna dificultaran bastant la visibilitat de la pluja d'estrelles", lamenta Toni Guntín, director de l'Observatori Astronòmic de Castelltallat. Per això, tot i ser el dia 10 quan s'espera una activitat més elevada de meteors, Guntí recomana esperar fins a la nit del dissabte 12 al diumenge 13, quan la Lluna estarà en fase minvant i sortirà més tard, al voltant de la mitjanit.

La contaminació atmosfèrica i lumínica també són factors que fan més complicat l'albirament d'estrelles fugaces. Per això, Jordi Núñez, el director de l'Observatori Fabra, recomana que, per veure el màxim nombre d'estrelles fugaces, s'ha d'anar a algun lloc allunyat de la llum de les ciutats. Núñez també aconsella mirar cap a la constel·lació de Perseu, en direcció nord-oest.

Sortir de la ciutat

Així que, recorda. Per disfrutar dels Perseids la nit del 12 al 13 d'agost, és essencial buscar un lloc allunyat de les grans ciutats. Si no queda més remei que quedar-se a l'urbs, també es poden veure des de la ciutat, encara que es reduirà considerablement la quantitat de meteors que es poden veure.

No és necessari cap aparell com telescopis o altres estris astronòmics. La pluja d'estrelles es pot veure a simple vista. Sí que es recomana anar amb mitja hora d'antelació abans de començar a observar el cel en bones condicions, perquè l'ull humà triga aquest temps a habituar-se a la foscor.

Buscar la comoditat

S'haurà de buscar un cel com més obert millor i esperar a la mitjanit, moment a partir del qual la constel·lació de Perseu (el punt des del qual semblen aproximar-se les estrelles), estigui per sobre de la línia de l'horitzó, en direcció nord-oest.

No és mala idea portar una cadira còmoda, una manta o una tovallola al lloc des del qual es volen observar els Perseids. Segurament s'estarà una bona estona mirant al cel i les cervicals poden ressentir-se'n.

Una estrella fugaç no és més que un fragment d'un cometa que s'ha escalfat a l'entrar en contacte amb l'atmosfera de la terra. A l'acostar-se al sol, la calor provoca que els cometes perdin fragments volàtils, restes que es converteixen en meteors si entren en contacte amb l'atmosfera. En el cas de les partícules dels Perseids, a penes tenen la mida d'un gra de sorra.

A la serra de Castelltallat

Si vols disfrutar dels Perseids, un bon lloc és l'observatori de Castelltallat, a prop de Manresa al Bages. La nit del dissabte 12 al diumenge 13, a les 10 de la nit al recinte de la rectoria, el director de l'observatori, Toni Guntín, farà diverses rondes de petites xerrades sobre el fenomen i sobre com observar-lo.

Notícies relacionades

A l'exterior del recinte, i gràcies a l'Agrupació Astronòmica de Manresa i l'associació Astroamics, hi haurà diversos telescopis per veure també alguns planetes. Després, manta en mà, els visitants podran allunyar-se de l'observatori per veure la pluja d'estrelles des de la serra de Castelltallat, al Bages.

A més, es podrà visitar el telescopi de la cúpula. L'activitat té un cost de 6 euros però no s'ha de reservar prèviament. També hi haurà servei d'entrepans i begudes i els organitzadors recomanen als visitants que vinguin amb mantes per disfrutar còmodament d'aquest espectacle astronòmic anual.

Temes:

Astronomia