Guerra al pis turístic a Balears

El lloguer de vivendes està prohibit a les illes a partir d'aquest dimarts

El Govern balear admet que la nova llei genera dubtes

fsendra39538661 amplia pie de foto    gra172  palma de mallorca  03 08 2017 170807182323

fsendra39538661 amplia pie de foto gra172 palma de mallorca 03 08 2017 170807182323 / CATI CLADERA

1
Es llegeix en minuts
Emilio Pérez de Rozas / Palma de Mallorca

El Govern balear que presideix Francina Armengol reconeix que la nova llei turística genera «dubtes» i «inseguretat jurídica» pel que fa referència al lloguer de pisos i vivendes en finques plurifamiliars. La seva regulació en termes generals queda en l’aire i encara ha de ser «aclarida» amb els seus juristes, i en culpa Podem per desmarcar-se del pacte en un dels punts clau i votar amb el PP i Ciutadans per mantenir un article de la llei Delgado, aprovada pels populars la legislatura passada.

Aquell article xoca amb el nou text, ja que no contempla el lloguer turístic de pisos, encara que tampoc el prohibeix expressament, mentre que la nova llei sí que al·ludeix i regula en altres apartats les condicions per arrendar vivendes en edificis de pisos a turistes.

El punt que en teoria no perilla és el que permet llogar pisos, sencers o per habitacions, però només si es tracta de la vivenda habitual i per un màxim de 60 dies a l’any. A la resta de pisos, ni tan sols el mateix Govern ho té clar.

El cert és que, a partir d’avui mateix, sí, sí, avui mateix, tots els pisos de lloguer turístic de les Balears han sigut declarats il·legals i els seus propietaris podrien rebre multes d’entre 20.000 i 40.000 euros si els lloguen, i de fins a 400.000 euros les plataformes com Airbnb, Homeaway o Homelidays que els gestionin. D’aquí ve que els propietaris d’aquells pisos ja faci setmanes que estan traient de les xarxes socials les seves vivendes i esperant que el Govern i l’Ajuntament de Palma decideixin, durant els pròxims mesos, on es poden col·locar aquells pisos de lloguer.

200.000 places il·legals

Notícies relacionades

Una cosa sí que està clara. Mallorca ja fa molt de temps que ha superat, en molts milers, els 1.600.000 habitants que pot resistir entre residents i turistes. Si els hotels sempre són plens i segueix superant-se la xifra d’habitants és perquè hi ha, pel cap baix, unes 200.000 places de lloguer il·legals, que són contra les que pretenen lluitar les autoritats illenques.

Ja fa unes setmanes que el Govern de les Balears va sol·licitar ajuda als mallorquins perquè denunciïn els lloguers il·legals i la Conselleria de Turisme va posar a disposició de tots ells una web: bustiainspeccioturisme@dgoturis.caib.es.