POSICIONS ENFRONTADES

Travessar l'oceà per ser pare

El Congrés debatrà al setembre una proposta de Ciutadans per regular la gestació subrogada

El Comitè de Bioètica d'Espanya defensa la "prohibició universal" de la tècnica

zentauroepp12726462 gente album familiar de ricky martin   twitter   para gente170804190910

zentauroepp12726462 gente album familiar de ricky martin twitter para gente170804190910

2
Es llegeix en minuts
Teresa Pérez / Barcelona

Famosos del paper cuixé com Ricky Martin, Cristiano Ronaldo o Sarah Jessica Parker s’han convertit en pares i mares gràcies a altres dones. Personatges més pròxims com Miguel Poveda, el seu homònim Miguel Bosé, Jaime Cantizano, la baronessa Thyssen... també han volgut tenir fills recorrent a un ventre lloguer.

    

El nostre famoseig nacional ha hagut de travessar l’oceà per convertir el seu desig en realitat perquè a Espanya la gestació subrogada és il·legal. Portugal acaba de debutar. L’1 d’agost va entrar en vigor la llei que autoritza l’accés als ventres de lloguer per a dones estèrils. La norma va ser aprovada el 2016, però era necessari un decret reglamentari que especifiqués la seva regulació. La llei limita el contacte de la mare gestant amb el nadó al «mínim indispensable» després del seu naixement, a causa dels «potencials riscos psicològics i afectius que aquesta relació suposa, sense perjudici de les situacions en què la gestant de substitució és un familiar pròxim».

    

El país veí ha sigut l’últim a legalitzar la gestació subrogada. Altres s’havien avançat a aquesta iniciativa, com Grècia, Holanda, Ucraïna i alguns estats dels Estats Units. Al Regne Unit ja és una realitat des de fa més de tres dècades.

Proposta de Ciutadans

L’última iniciativa per legislar aquest polèmic tema a Espanya ha sigut a càrrec de Ciutadans. El seu líder, Albert Rivera, va presentar a finals de juny al Congrés dels Diputats una proposta de llei per regular els ventres de lloguer. La formació taronja ha definit que es tracta d’una llei «garantista, prudent i altruista». La proposta reivindica una renda mínima per a la dona gestant, a més, la persona que llogui el seu ventre haurà de tenir més de 25 anys i haver sigut mare anteriorment.

    

La proposta de llei, que està previst que es debati el setembre vinent quan comencin les sessions a la Cambra baixa, té un escàs recorregut a causa de la falta de suport d’altres grups parlamentaris. Els partits majoritaris la qüestionen. El PP i el PSOE no li donen suport i Units Podem s’hi oposa amb matisos. La iniciativa compta amb l’aprovació de les associacions de famílies de gestació subrogada. 

    

Els socialistes ja van fixar la seva posició en l’últim Congrés Federal celebrat al juny. El text que es va ratificar indicava que «els ventres de lloguer suposen una mercantilització de les dones». El secretari d’organització del PSOE, José Luis Ávalos, sentencia: «Per a nosaltres és un tema tancat».

Notícies relacionades

    

La iniciativa de Ciutadans va precedir un informe elaborat pel Comitè de Bioètica d’Espanya, organisme dependent del Ministeri de Sanitat que assessora el Govern en matèries relacionades amb l’ètica i la salut. El treball sobre la gestació subrogada defensa la «prohibició universal» d’aquesta tècnica, a l’entendre que «existeixen raons sòlides per rebutjar-la». Aquest organisme considera que tot contracte de gestació «comporta una explotació de la dona i un perjudici als interessos superiors del menor».