patiment innecessari

Mor Luis de Marcos, el malalt d'esclerosi que va demanar legalitzar l'eutanàsia

Va llançar una campanya a Change.org per demanar als partits polítics una mort digna

Abans de morir li va encarregar a la seva dona fer pública una carta a favor del dret al suïcidi assistit

abertran39525531 luis de marcos en una imagen imagen de su perfil de facebook170802102510

abertran39525531 luis de marcos en una imagen imagen de su perfil de facebook170802102510

2
Es llegeix en minuts

Luis de Marcos, el malalt d’esclerosi múltiple que va demanar ajuda social per morir dignament i fer que els partits legalitzessin l’eutanàsia, ha mort, segons va informar ahir la cadena SER. De Marcos era un madrileny de 50 anys, malalt des de feia 10 anys, a qui la seva malaltia només li permetia moure el coll i el cap. Va iniciar una campanya a les xarxes socials dirigida a Mariano Rajoy, Pedro Sánchez, Albert Rivera i Pablo Iglesias en què reclamava el dret a posar fi a la seva vida.

Va denunciar que les lleis el «van obligar» a passar per un «calvari». «Els dolors insuportables de la malaltia que m’ha tocat em fan desitjar abandonar aquest món ara mateix, però la legislació espanyola no m’ho permet», sentenciava De Marcos. No volia sotmetre’s a un «acarnissament terapèutic cruel» i lamentava que aquesta decisió no estigués a les seves mans, sinó a les mans del metge.

El "calvari"

Els últims mesos, la mobilitat del seu cos s’havia reduït, les últimes hores van ser molt dures per a De Marcos. La seva dona, Asun, explicava: «Només tinc paraules d’agraïment per a l’hospital on hem estat des del 7 de juliol. Espero que ningú passi pel calvari que ha passat Luis, a qui li ha costat tant anar-se’n i deixar aquesta vida; ha sigut un infern. Això no és propi d’aquest temps, s’ha de fer alguna cosa amb la llei».

Abans de morir, li va encarregar a la seva dona que fes pública una carta que va escriure i que ahir va donar a conèixer la SER, en què ell explicava que li havia tocat la missió de «lluitar per un dels drets més bàsics» i recordava en aquest sentit que el dret al suïcidi assistit és el «mínim exigible» d’una societat civilitzada i moderna.

L’associació Dret a Morir Dignament va lamentar ahir «la llarga agonia que va patir Luis de Marcos durant el final de la seva vida, que podia haver-se evitat i que li va provocar un patiment innecessari». «Les sedacions pal·liatives, previstes per a pacients terminals que tenen un gran patiment, han de ser breus i mai prolongar-se durant setmanes», va assenyalar l’organització mitjançant un comunicat. En la nota,  agraeix a De Marcos la seva lluita per la despenalització de l’eutanàsia i el suïcidi assistit i transmet el condol a la seva família i amics.

Una petició enquistada

Notícies relacionades

Pedro Sánchez va recordar a través de Twitter la urgent necessitat d’una llei de mort digna i va adjuntar la proposta del PSOE, «reguladora dels drets de la persona davant el procés final de la vida», presentada al març.

Aquell mateix mes, Units Podem va intentar legalitzar l’eutanàsia. El Congrés va denegar la proposta amb l’abstenció de PSOE i Ciutadans i el vot en contra del PP. La llei garantia el dret a morir dignament als malalts terminals o amb dolors físics o psíquics intolerables que ho sol·licitessin. El mes de juliol passat, el Parlament va proposar davant el Congrés suspendre l’article del Codi Penal que castiga amb presó a qui ajudi a morir una altra persona. 

La carta

Moltes gràcies a tots els que d'alguna manera heu recolzat aquesta causa, que no només és meva sinó també de qualsevol ésser humà".