Qui recicli menys pagarà més

La Generalitat planeja una nova llei de residus per al 2018 que penalitzi les famílies que no participin en la recollida selectiva

zentauroepp20328258 barcelona     14 09 2012    barcelona  una mano an nima arro170801140024

zentauroepp20328258 barcelona 14 09 2012 barcelona una mano an nima arro170801140024

2
Es llegeix en minuts
María Jesús Ibáñez / Barcelona

Una nova llei que penalitzi, econòmicament i de forma individualitzada, les llars que no reciclen (o les que ho fan pitjor). En això es posarà a treballar el mes de setembre vinent la Generalitat, que confia a tenir a punt la nova normativa durant l’any 2018, segons va avançar ahir Josep Maria Tost, director de l’Agència de Residus de Catalunya. 

L’anunci el va fer Tost després de donar a conèixer les dades sobre la recollida selectiva de residus urbans a Catalunya el 2016, que reflecteixen els escassos avanços que s’estan fent en matèria de reciclatge de la fracció orgànica i l’estancament que registren la resta de contenidors d’escombraries.

Només set comarques catalanes van reciclar l’any passat més del 50% dels residus domèstics que van generar. Aquestes set comarques (Osona, Pallars Sobirà, Terra Alta, Moianès, Montsià, Segarra i Conca de Barberà) són les úniques que compleixen l’objectiu marcat per la Unió Europea per al 2020.

«Després de la quantitat d’anys i panys que fa que Catalunya realitza campanyes de conscienciació, de la informació i dels mitjans que s’han habilitat per facilitar la recollida selectiva, si en aquest 2017 encara hi ha ciutadans que no reciclen és perquè realment no ho volen fer», va lamentar Tost. «Arribats a aquest punt –va afegir–, l’única mesura que pot tenir un verdader efecte dissuasori és la fiscalitat, és a dir, augmentar-los el cànon».

Abans d’això, no obstant, «s’haurà de disposar de mecanismes que permetin saber qui recicla bé i qui no», va avançar. Entre altres fórmules perquè el model individualitzat de gestió de residus s’implanti a Catalunya, Tost va ressaltar el sistema de recollida porta a porta, que ja funciona en més de 140 municipis, o els contenidors intel·ligents, equipats amb tecnologia que permet saber qui diposita una bossa d’escombraries al seu interior i que s’estan implantant en fase de prova pilot a les comarques de l’Alt Urgell i la Garrotxa. Un total de 172 poblacions ja estan treballant en aquestes millores, va indicar.

El cartró i el coure

Notícies relacionades

Els catalans van produir l’any passat 3,7 milions de tones de residus. O el que és el mateix: 1,36 quilos de deixalles per habitant i dia. Aquestes xifres representen un lleuger repunt respecte a l’any anterior (1,35 quilos diaris per habitant). «En alguns àmbits, com el dels envasos, ja s’ha arribat a xifres de recollida selectiva anteriors a la crisi, mentre que en altres, com el del paper o el dels electrodomèstics que arriben a les deixalleries, n’estem detectant un descens sostingut, per culpa, en gran part, dels robatoris que es produeixen», segons va assenyalar el director de l’Agència de Residus.

En el cas del reciclatge de paper i cartró, que l’any passat es va reduir en més de l’11% respecte al 2015, la Generalitat calcula que al voltant de 200.000 tones desapareixen anualment dels contenidors, entre altres raons perquè el preu al qual els recol·lectors revenen aquest material «ha sigut molt interessant aquests últims anys». «L’Agència de Residus de Catalunya no disposa ni dels mitjans ni dels recursos per poder evitar aquestes sostraccions» de material, va admetre el director de l’organisme, que va recordar que la vigilància dels contenidors i la gestió dels residus domèstics són competència municipal.