RECOMANACIÓ SANITÀRIA

Alletar fins als sis mesos podria salvar la vida de 823.000 nens cada any

Cap país compleix les directrius sobre la lactància materna

Lactància materna.

Lactància materna. / MAITE CRUZ

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Ginebra

Si s'aconseguís que el 50% dels nadons es nodrissin exclusivament fins als 6 mesos de la llet materna, es podria salvar la vida a 823.000 nens i 20.000 dones cada any, i es podrien estalviar més de 300.000 milions de dòlars anuals, segons diverses institucions internacionals.

Aquestes són algunes de les conclusions incloses en un estudi elaborat per l'Organització Mundial de la Salut (OMS), l'Unicef i l'oenagé Global Breastfeeding Collective, que s'ha presentat aquest dimarts al començar la Setmana Mundial sobre Lactància Materna.

L'informe reconeix que cap país al món compleix amb els estàndards recomanats per l'OMS i l'Unicef sobre lactància materna, i que només alguns ho fan de manera parcial.

La principal recomanació és que els nadons s'alimentin exclusivament de llet materna fins als 6 mesos.

L'informe revela que de 194 nacions estudiades, només 23 tenen taxes de lactància exclusiva fins als 6 mesos de més d'un 60% i que només el 40% dels nens de 24 setmanes són alletats de manera exclusiva.

El 2012 es va establir l'objectiu que abans del 2025 el 50% dels nens de menys de sis mesos s'alimentin exclusivament amb la llet de la seva mare.

Per a això és necessària una inversió de 4,70 dòlars per nadó, segons l'estudi, que revela que, si l'objectiu s'aconseguís, es podria salvar la vida anualment a 823.000 nens de menys de 5 anys i a 20.000 dones.

Addicionalment, es podria estalviar fins a 300.000 milions de dòlars gràcies a la reducció de la despesa sanitària, perquè el nivell de malalties cauria i creixeria la productivitat.

Una inversió efectiva

"La lactància materna és una de les inversions més efectives que hi ha. Incrementa clarament la salut de les mares i dels nens, de manera que es redueix dràsticament la despesa sanitària perquè creixen nens sans que contribuiran al desenvolupament del país", ha afirmat en una teleconferència la directora executiva de l'oenagé 1000 dies, Lucy Sullivan, que ha participat en l'informe.

"Hi ha centenars d'estudis que demostren i confirmen la causalitat directa entre la lactància materna i la salut de mares i nens", ha afirmat al seu torn l'expert en Nutrició, Salut i Desenvolupament de l'OMS, Laurence Grummer-Strawn.

Així, l'estudi indica que la lactància podria evitar fins a 20.000 casos de morts per càncer de mama.

A més, recorda que la lactància materna està relacionada amb un augment d'entre 3 i 4 punts en el coeficient intel·lectual i que redueix el risc de contraure malalties no transmissibles, a més de rebaixar el risc d'obesitat.

Específicament, l'estudi subratlla que gairebé la meitat dels casos de diarrea i un terç de les infeccions respiratòries serien evitades si augmentessin els índexs de lactància als països d'ingressos baixos i mitjans. La diarrea i la pneumònia són les dues principals causes de mort entre els menors de 5 anys.

Publicitat de les llets de substitució

No obstant, milions de dones al món no alleten perquè són influenciades per la publicitat que fan les empreses alimentàries dels seus productes de llet de substitució.

"Milions de dones al món són enganyades pels productes de llet de substitució, anomenats fórmula", ha assegurat l'assessora sènior per a Nutrició de Nens i Joves a l'Unicef, France Begin.

És per això que l'informe insta els països a aplicar el Codi de Comercialització de Succedanis de la Llet Materna que l'Assemblea Mundial de la Salut va adoptar el 1981 i que per ara només implementen efectivament 39 dels 194 països membres.

Aquest estudi advoca per donar prioritat a la prevenció de la malnutrició en els lactants i en els nens petits mitjançant el suport i la promoció de la lactància natural; mesures legislatives i socials que facilitin a les treballadores la lactància natural, i la regulació de la promoció indeguda de la venda d'aliments infantils que es puguin utilitzar en lloc de la llet materna.

Notícies relacionades

A més, l'informe advoca perquè les nacions apliquin la recomanació de l'Organització Internacional del Treball (OIT) i atorguin llicències de maternitat de 18 setmanes amb el 100% del salari a totes les dones per promoure la lactància materna.

Addicionalment, insta les empreses a crear espais perquè les dones que vulguin es puguin extreure la llet que posteriorment donaran als seus fills al retrobar-s'hi a l'acabar la jornada laboral. 

Temes:

Nens OMS Unicef