DESPRÉS D'UNA LLARGA LLUITA

El nadó britànic Charlie Gard ha mort

El cas del menut, que es debatia entre la vida i la mort, va arribar als tribunals del Regne Unit

zentauroepp39104423 this is an undated hand out photo of charlie gard provided b170703181319

zentauroepp39104423 this is an undated hand out photo of charlie gard provided b170703181319

2
Es llegeix en minuts

El nadó britànic malalt Charlie Gard va morir ahir, quan faltava una setmana perquè complís el seu primer aniversari, segons va informar el rotatiu Daily Mail. El cas del menut, que es debatia entre la vida i la mort, va arribar als tribunals del Regne Unit pel fort desig dels seus pares de mantenir-lo amb vida.

«El nostre preciós noi se n’ha anat», van escriure els seus pares al seu compte de Twitter. El nadó, que havia viscut connectat a les màquines que el mantenien amb vida des dels dos mesos d’edat, patia una malaltia congènita anomenada síndrome d’esgotament mitocondrial, una malaltia extremadament rara i mortal que va fer de la seva història una de les més doloroses i punyents dels últims temps al Regne Unit.

El nadó va ser desconnectat de les màquines que el mantenien amb vida així que va ingressar en un hospital especialitzat en cures pal·liatives, com va sentenciar el jutge Nicholas Francis. El magistrat, de la Divisió de Família del Tribunal Superior de Londres, va aprovar un pla d’atencions pel qual el nen havia de ser traslladat de l’hospital infantil londinenc Great Ormond Street, on havia sigut tractat des que va ser diagnosticat, a un centre especialitzat en malalts terminals, on se’l va deixar morir «amb dignitat».

DESENLLAÇ «INEVITABLE»

El jutge va admetre que, amb el trasllat, la mort del nen seria «inevitable en un curt període de temps» després que se li retiressin les màquines que el mantenien amb vida, tal com havien recomanat els metges de l’hospital infantil Great Ormond Street i com finalment va passar ahir.

Notícies relacionades

La decisió dels tribunals britànics va suposar un cop dur per als seus progenitors, Connie Yates i Chris Gard, que havien demanat que se’l mantingués amb vida artificialment diversos dies més per poder acomiadar-se del nen. La malaltia de la criatura és un estrany desordre que inhabilita la capacitat del cos de donar energia als músculs, fins que l’organisme eventualment pateix una fallada respiratòria total.

Aquesta setmana, els pares van desistir de la seva idea inicial, que va motivar l’inici del judici el mes de març passat, de traslladar Charlie als Estats Units per rebre-hi un tractament experimental, després que els experts demostressin que no hauria millorat la seva qualitat de vida, i van renunciar també al seu desig de traslladar el nen a casa seva per cuidar-lo uns quants dies abans de desconnectar-lo.