SECTOR CASTIGAT

Les residències d'avis reclamen 300 milions a la Generalitat

Afers Socials anuncia un pla de millora després de les retallades produïdes

fsendra3325040 barcelona 23 8 2005 protestas de los residentes en el centro170727153846

fsendra3325040 barcelona 23 8 2005 protestas de los residentes en el centro170727153846 / CARLOS MONTANES

2
Es llegeix en minuts
Teresa Pérez / Barcelona

El sector de l’atenció a la tercera edat (patronal i sindicats) va denunciar ahir l’abandonament que pateix per part de la Generalitat. Els dos col·lectius van fer entrega d’un manifest al Parlament de Catalunya en què exigeixen al Govern català una aportació de 300 milions d’euros, en tres anys, per evitar el «deteriorament i el col·lapse» en les residències per a persones grans i els centres de dia. Aquesta és la segona ocasió en tan sols sis mesos en què el sector denuncia el tracte que rep de l’Administració.

Després d’aquesta acció no va trigar a produir-se la reacció. Així, la Conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies va anunciar que posarà en marxa un pla de millora de la qualitat i la sostenibilitat de les residències d’avis per d’aquesta forma poder «revertir la situació creada durant els anys d’ajustos i contenció pressupostària».

Tarifes congelades

La patronal i els sindicats que atenen la tercera edat han recordat que les tarifes estan congelades des de l’any 2010, cosa que significa que els recursos han minvat en aquest període gairebé l’11%, és a dir, el mateix que ha pujat l’índex de preus al consum (IPC) dels últims set anys. 

Per això, les vuit entitats firmants del text han denunciat que aquestes retallades han provocat que el sector estigui «en una situació límit i inadmissible» per la falta de recursos procedents de l’Administració. El sector dona feina a unes 40.000 persones, el 90% de les quals són dones, i atén més de 57.000 pacients.

Les organitzacions, que van rebre el suport de tots els grups polítics amb representació al Parlament, es van reunir amb la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, per denunciar la situació provocada per les retallades pressupostàries. El sector i l’Administració tornaran a reunir-se el pròxim mes de setembre, segons va informar Cinta Pascual, presidenta de l’Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA), i que ha actuat com a portaveu del col·lectiu. Els afectats van reclamar més implicació política i una millora pressupostària.

Promeses incomplertes

La consellera Bassa, per la seva part, va emplaçar les entitats a realitzar un estudi dels costos i va assegurar, mitjançant un comunicat, que la Generalitat ha fet un esforç durant aquesta legislatura perquè l’assistència a la tercera edat recobri el nivell que tenia els anys previs a la crisi econòmica. «Els problemes acumulats durant aquests anys no es poden solucionar de sobte, però estem treballant en la direcció correcta», va afirmar en el comunicat. 

El sector, no obstant, quantifica la inversió necessària en 300 milions d’euros, una quantitat que permetria «posar el comptador a zero» de tot el que s’ha perdut, va afirmar Pascual.  

Prevenció

Notícies relacionades

El pla anunciat per la Conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies té com a objectiu millorar la qualitat del sector i «establir un marc de concertació social constructiva, rigorosa i positiva a llarg termini». Els possibles acords que s’obtinguessin s’inclourien en una nova llei catalana d’atenció a la dependència que estarà molt més enfocada a la prevenció, l’autonomia i els serveis de proximitat.

El projecte proposa, a més, incloure els ajustos necessaris en la cartera de serveis, i estableix les ràtios, els perfils i les hores dels professionals, així com l’atenció mèdica que reben els residents.