ESTAFA TURÍSTICA

El Regne Unit frena 'l'estafa del guiri'

Una parella de britànics anirà a judici per denunciar una falsa intoxicació alimentària en un hotel mallorquí

zentauroepp10853987 tourists arrive at a hotel in calvia on mallorca island on 2170724110524

zentauroepp10853987 tourists arrive at a hotel in calvia on mallorca island on 2170724110524 / JAIME REINA

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce / Londres

Les vacances de Deborah Briton i Paul Roberts van començar en un 'tot inclòs' de Mallorca, però poden acabar amb el mateix règim de serveis, en alguna presó d'Anglaterra. Briton, de 53 anys, i Roberts, de 43, seran jutjats per frau a la seva ciutat d'origen, Liverpool, a l'haver fingit una intoxicació alimentària en un hotel mallorquí.

La parella va presentar diverses reclamacions en nom seu i el dels seus dos fills, al·legant problemes estomacals per suposat menjar en mal estat durant l'estada a l'illa. Una altra filla de Deborah, Charlene Briton, de 30 anys, també està acusada d'una altra falsa reclamació per problemes gàstrics similars soferts per ella i la seva filla, durant unes vacances  l'any passat també a Mallorca.

En total els acusats reclamaven a l'agència de viatges Thomas Cook la substancial xifra de 52.000 lliures (58.354 euros) a manera de compensació. És la primera vegada que una d'aquestes ja tristament famoses estafes turístiques al sector hostaler espanyol, arriba a un tribunal penal i pot crear precedent. Si són trobats culpables, per un total de sis delictes de frau, el trio pot ser condemnat a penes de presó que oscil·len entre els 18 mesos i els sis anys de presó. Els tres acusats es troben en llibertat sota fiança a l'espera de judici el pròxim 10 d'agost.

Increment de les denúncies 

“Hi ha hagut un enorme increment en les reclamacions per malaltia durant les vacances, no només dels hotels a Espanya”, confirma a EL PERIÓDICO l'advocada Sarah Prager, presidenta de l'Associació d'Advocats de Viatge i Turisme a Anglaterra. “Si hi ha més casos a Espanya és perquè es tracta del destí favorit dels turistes anglesos, però en altres destins populars també hem vist un increment massiu de reclamacions”. Prager reconeix que “és gairebé impossible saber si el demandant està dient la veritat” i és “realment molt fàcil fer aquest tipus de reclamació”. El que fa sospitar que moltes de les denúncies són fraudulentes és el fet que, segons els informes dels turoperadors i els hotels, són exclusivament els hostes anglesos els que tenen problemes d'intoxicació alimentària.

Antecedent

Aquest mateix mes una altra parella britànica, Julie Lavelle i Michael McIntyre, van ser condemnats a indemnitzar Thomas Cook amb l'equivalent a 4.188 euros després que el jutge considerés falsa la seva reclamació d'11.186 euros per la imaginària intoxicació que havien patit ells i els seus dos fills a causa del menjar i els problemes d'higiene d'un hotel a Gran Canària el 2013. Tres anys més tard d'aquella estada van presentar la reclamació. En el qüestionari que van omplir al deixar l'establiment van assegurar que els havia agradat molt el menjar. D'acord amb la premsa britànica, alguns turoperadors han vist incrementar-se en un 400% les reclamacions d'aquest tipus l'any passat. Al juny, l'organisme regulador de la indústria de viatges i turisme ABTA, va revelar que les indemnitzacions per suposada malaltia estava costant a la indústria hotelera espanyola més de 50 milions de lliures (56 milions d'euros), a l'any.

Una tarifa fixa

Notícies relacionades

Les estafes vacacionals s'han convertit en una epidèmia. “Existeix una proposta per canviar els costos de les reclamacions de manera que siguin menys atractives”, assenyala Prager. “Això a curt termini. A llarg termini és molt possible que s'imposin tarifes fixes per intoxicació amb el menjar i aquestes compensacions seran possiblement molt menors de les que s'assignen actualment als tribunals”.

L'advocada subratlla, no obstant, que al seu despatx de 1 Chancery Lane i als d'altres col·legues, arriben “reclamacions genuïnes de persones intoxicades a causa del menjar, amb problemes al ronyons, artritis reactiva i altres malalties a llarg termini”. En la seva opinió, el processament de potencials estafadors pot servir d'exemple per frenar el que en la seva opinió “és un fenomen transitori, que es pot haver acabat l'any que ve més o menys”.