ES DECIDIRÀ A LA TARDOR

Pacients amb malalties estranyes recolzen que Barcelona aculli l'Agència del Medicament

Destaquen que la ciutat té l''experiència i la capacitat" per ser-ne la seu d'una manera "àgil i eficaç"

 

  / ÁLVARO MONGE

2
Es llegeix en minuts

La Federació Espanyola de Malalties Estranyes (Feder) s’ha sumat al manifest de suport ciutadà que defensa la idoneïtat de Barcelona com a seu de l’Agència Europea del Medicament (EMA), que busca una nova ubicació fora del Regne Unit després del brexit. D’aquesta manera, Feder s’uneix a la defensa de la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, que ahir va tornar a donar el seu suport a la candidatura de Barcelona per acollir l’EMA, una qüestió que es decidirà la tardor d’aquest any per efectuar el trasllat l’1 d’abril del 2019.

«La coordinació de les tres administracions és de deu», va manifestar la ministra sobre l’aposta conjunta i sense esquerdes que escenifiquen el Govern, la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona, juntament amb representants de la societat civil. «Des del minut u, les tres administracions vam tenir clar que havíem de recuperar l’esperit del 92», va dir Montserrat durant una trobada celebrada a la capital catalana.

«EXPERIÈNCIA I CAPACITAT» / El Govern, a través de Sanitat, està dirigint la candidatura en els seus aspectes tècnics i polítics, ja que és l’Executiu qui presenta la candidatura davant la Unió Europea (UE), que preveu decidir la ciutat guanyadora la tardor que ve per efectuar el trasllat l’1 d’abril del 2019. L’EMA és una de les dues agències europees instal·lades a Londres (juntament amb l’Autoritat Bancària Europea) que hauran d’abandonar el territori britànic quan el brexit es faci efectiu.

Per als pacients amb malalties estranyes, els beneficis del trasllat a Barcelona són molt importants. Aquesta candidatura es presenta sota la idea de «l’experiència i la capacitat de Barcelona, fet que permet assegurar que el canvi d’ubicació de l’agència sigui àgil i eficaç», segons Feder. La federació, a més a més, busca assegurar un traspàs en les millors condicions per a la continuïtat dels programes que estan en marxa.

Feder se suma al manifest –firmat per entitats socials, econòmiques i culturals, així com per professionals de múltiples sectors– en què s’assegura que Barcelona és «avui el principal pol d’investigació del sud d’Europa» i té l’«experiència i la capacitat» per acollir la seu d’una manera «àgil i eficaç». I això, segons el document, «constitueix una de les principals raons que Espanya sigui el segon país europeu en nombre d’assajos clínics de teràpies avançades, amb un gran creixement en l’última dècada».

Notícies relacionades

El manifest posa en relleu el potencial científic, tecnològic i industrial de Barcelona, fet que suposa un «atractiu necessari» per a la retenció de talent i l’excel·lència científica, i destaca que la ciutat compleix amb els requisits i garanties per portar a terme aquest projecte.

Actualment, Catalunya compta amb 230 laboratoris que representen prop de la meitat de la indústria farmacèutica nacional i internacional ubicada a tot Espanya.