28 detinguts

Cop a una xarxa que regularitzava immigrants a Almeria

Constituïen parelles de fet i empadronaven de manera fraudulenta a Roquetas de Mar

Operació Flek / GUÀRDIA CIVIL

1
Es llegeix en minuts

La Guàrdia Civil ha desmantellat a Almeria una xarxa criminal especialitzada en la regularització de les situacions administratives de residència i/o treball d'immigrants no comunitaris. Centrava la seva activitat delictiva en la constitució de parelles de fet fraudulentes, així com en la realització d'empadronaments també falsos a l'Ajuntament de Roquetas de Mar (Almeria).

S'han detingut un total de 28 persones i se n'han investigat 11 més, a qui se'ls imputa els delictes continuats de falsedat i contra els drets dels ciutadans estrangers, amb el rerefons d'afavorir la regulació d'immigrants no comunitaris per arrelament familiar.

Entre els detinguts hi ha els vuit integrants de l'organització que tenien funcions clarament definides, des de la captació d'immigrants i de dones, aportació de domicilis buits per als empadronaments, altes fraudulentes a la Seguretat Social, assessorament a les parelles, fins a la constitució de l'organització i el lideratge de la xarxa.

A més, la investigació ha permès relacionar amb l'entramat una persona que comptava amb el permís requerit i accés al padró municipal, que ha sigut detinguda com a presumpta autora d'un delicte de prevaricació i suborn.

L'operació es va iniciar al detectar un increment inusual d'empadronaments i un patró comú molt característic que s'estava donant en la constitució de parelles de fet, i l'activitat delictiva estava focalitzada a Roquetas de Mar (Almeria).

Després d'una investigació, els agents van localitzar una xarxa que podria estar portant a terme formalització de parelles de fet fraudulentes així com empadronaments també fraudulents.

VIATGES D'ANADA I TORNADA

Notícies relacionades

La persona que pretenia regularitzar la seva situació administrativa havia de pagar a l'organització entre 3.000 i 4.500 euros, segons la seva capacitat econòmica. Amb aquests diners, es pagava a la dona que accedia a fer-se parella de fet de l'immigrant entre 1.000 i 2.000 euros, i la resta dels diners eren per als membres de la xarxa.

Amb aquesta forma d'actuació, la Guàrdia Civil ha comprovat que s'han donat casos de persones que han viatjat expressament a Espanya per cometre el frau i aconseguir el permís de residència de ciutadà de la Unió Europea per després tornar als països on residien habitualment.