El Parlament aprova la llei que regula els 400 clubs cannàbics de Catalunya

La normativa autoritza el consum personal de 60 grams de droga al mes

El text ha sigut aprovat per unanimitat, amb excepció del PP i el diputat Germà Gordó

 

  / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts

El Parlament de Catalunya ha aprovat aquest dimecres la llei d'associacions de persones consumidores de cànnabis, que regularà les normes de funcionament que hauran d'acatar els més de 400 clubs cannàbics que, segons els Mossos d'Esquadra, hi ha a Catalunya. El text ha sigut aprovat amb els vots a favor de tots els grups de la cambra, excepte els del PP i del diputat no adscrit Germà Gordó, antic membre del PDCat.

La normativa és conseqüència d'una iniciativa legislativa popular (ILP), que es va començar a tramitar en la legislatura passada. Estableix que els clubs han de constituir-se com a associacions sense ànim de lucre, amb registre legal, i fixa que han d'autoproveir-se i distribuir el cànnabis exclusivament entre els seus associats, tots majors d'edat i practicants d'un consum privat, ja sigui amb finalitat lúdica o terapèutica.

La llei estableix les condicions per constituir un club cannàbic, fixa els deures i els drets a què s'hauran d'acollir els socis d'aquestes entitats i determina que aquests establiments hauran de mantenir un llibre de registre en què constin tots els moviments del recinte. També avorta la producció i l'emmagatzematge de cànnabis que des d'ara estan autoritzats a mantenir i especifica els mitjans de transport i distribució de la droga. També es limita la seva publicitat.

La nova llei regula el nombre de membres que pot tenir un club cannàbic i fixa el consum màxim mensual en 60 grams de droga per associat. El mètode de cultiu i el transport, detalls que fins ara estaven en un buit legal, també queden regulats.

SUPORT DE LES ASSOCIACIONS

Després del ple en què s'ha abordat la llei, representants de les associacions que han impulsat la iniciativa legal, acompanyats pels diputats dels grups que han aprovat la nova normativa, han expressat conjuntament la seva satisfacció.

Notícies relacionades

"El Codi Penal espanyol persegueix el consum, el cultiu i el tràfic il·legal de substàncies estupefaents -han destacat els promotors de la llei-. Amb aquesta nova normativa, les pràctiques dels clubs cannàbics queden legalitzades i no entraran en conflicte amb els articles de l'esmentat codi". La diputada Alba Vergés (ERC) ha indicat que aquesta llei demostra que les polítiques de drogues es poden abordar des d'un àmbit "diferent" al de les polítiques prohibicionistes, que, ha dit, "han fracassat, perquè no redueixen el consum ni els mercats il·legals".

El diputat socialista Raúl Moreno ha celebrat l'aprovació de la norma i ha assegurat que no regular els clubs cannàbics suposava "deixar via lliure al mercat negre" i en desemparament els consumidors que hi van per proveir-se. Des del PP, el diputat Alberto Villagrasa ha advertit que el Parlament ha aprovat una llei que és "il·legal", i ha avisat que "intentar legislar la il·legalitat no va enlloc i genera frustració".