ONADA DE CALOR

L'onada de calor d'aquest mes és la més intensa en un mes de juny des del 2003

Els dies més calorosos van tenir lloc del 10 al 26 de juny

S'espera que les temperatures baixin fins diumenge

1
Es llegeix en minuts

Catalunya ha viscut durant dues setmanes, del 10 al 24 de juny, l'episodi de calor més intensa i persistent durant un mes de juny, des del calorós 2003. Els valors de temperatura màxima es van situar entre els 35 i els 40º a l'interior de la regió i entre els 30 i els 35º al litoral i el Pirineu, segons un informe del MeteoCat.

Entre el dia 11 i el 26 de juny, es va superar el llindar de Situació Meteorològica de Perill (SMP) per calor. Un total de 12 de les 138 estacions de presa de dades que té la Xarxa d'Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) han igualat o superat la seva temperatura màxima absoluta del juny, entre els dies 14 i 23 d'aquest mateix mes.

Les estacions de la XEMA, que tenen totes informació sobre més de 10 anys, estan repartides irregularment pel territori català, des del litoral fins a l'alta muntanya pirinenca. S'ha de destacar els casos de Cabanes (Alt Empordà) i Benissanet (Ribera d'Ebre), que compten amb estacions amb més de 20 anys de dades recopilades i que el dia 17 van superar la seva màxima absoluta.  

L'únic precedent d'una onada de calor més intensa durant un mes de juny és la que va tenir lloc l'any 2003, l'estiu més calorós registrat a Catalunya. La temperatura nocturna també ha sigut molt elevada, tant a l'interior com al litoral i el Pirineu. 

Notícies relacionades

La previsió és que, entre dimarts a la tarda dimecres al matí, un sistema frontal creuï Catalunya i provoqui pluges en bona part del territori. Aquest front deixarà entrar una massa d'aire més fred que farà que la temperatura baixi entre 3 i 8º respecte a aquest dimarts, sobretot a l'interior. 

Malgrat això, s'espera que el vent de ponent bufi amb fortes ràfegues a la meitat sud del territori, cosa que farà que les màximes superin els 30º al litoral central i sud. A partir de diumenge s'espera una nova pujada de temperatures.

Temes:

Calor Catalunya