Protestes per salvar un parc de bombers clau del Pirineu

Els agents amenacen de tancar l'1 de juliol, però la Generalitat espera evitar-ho abans

Exterior del parc de bombers del Pont de Suert.

Exterior del parc de bombers del Pont de Suert. / ACN / MARTA LLUVICH

2
Es llegeix en minuts
MARÍA JESÚS IBÁÑEZ / BARCELONA

És un equipament estratègic, situat a la porta del parc nacional d’Aigüestortes, en una comarca de boscos i muntanyes abruptes i a tocar d’una carretera, la N-230, que suporta grans taxes de trànsit els caps de setmana i nevades contundents a l’hivern. Per això, perquè la seva funció en un territori com el de l’Alta Ribagorça és determinant, l’amenaça que l’1 de juliol que ve podria deixar d’haver-hi bombers al Pont de Suert ha encès totes les alarmes.

«Som els primers interessats que el parc segueixi actiu, entre altres raons, perquè l’alternativa de bombers professionals més pròxima està a una hora de distància», argumenta Juli Gendrau, director general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament de la Generalitat. «Emprendrem accions de força per evitar la desaparició d’aquestes instal·lacions», anuncien els alcaldes de la comarca i el president del Consell Comarcal. Els veïns, per la seva part, estan preparant mobilitzacions per exigir una solució: divendres que ve tallaran la carretera, diuen.

¿Què està passant al Pont de Suert? Doncs que des de fa més d’un any amb prou feines presten servei actiu al parc ribagorçà entre cinc i set bombers voluntaris, encara que la plantilla oficial la integren una quinzena de persones. Són poques mans i ara, davant l’inici de la temporada forestal l’1 de juliol que ve, reclamen reforços. «Fa més d’un any que alertem d’aquesta situació», protesta Josep Miquel Ruach, el cap del parc de bombers. La Generalitat, que assegura que la negociació està encara oberta, adverteix que la normativa és la que és i recorda que està a punt d’acabar el procés d’oposicions per cobrir 350 places de bombers. La seva intenció és que, a mitjà termini, el parc del Pont, ara únicament cobert per voluntaris, es converteixi en un equipament mixt, on també hi haurà bombers professionals.

EMERGÈNCIA

Notícies relacionades

«Però mentrestant, aquest estiu hem d’afrontar-lo com puguem», assenyala Ruach«La nostra principal preocupació és que si els pròxims mesos ens trobem davant una emergència complicada, no puguem cobrir-la degudament, perquè la solució que ens dona la direcció general és insuficient», lamenta.

Aquesta solució passa perquè, mentre es resol el procés d’adjudicació de places per ampliar la plantilla i el parc de bombers del Pont de Suert pot reconvertir-se en un centre mixt, «la campanya forestal es reforci amb entre tres i cinc voluntaris de parcs pròxims i que el 15 de setembre, quan la temporada s’acabi, s’enviïn el mateix nombre de bombers funcionaris», explica Gendrau. «Però això és un pedaç absolut, no és la solució per a la comarca», denuncia el cap del parc de bombers.

Temes:

Bombers