Les escoles hauran d'informar Ensenyament del consum de droga dins del recinte

Un nou protocol d'actuació i prevenció en centres de secundària entrarà en funcionament a partir de l'any que ve

El departament centralitzarà tots els casos de consum d'alcohol i cànnabis en un registre

Un soci d’un club cannàbic de Barcelona s’encén un porro el juliol passat.

Un soci d’un club cannàbic de Barcelona s’encén un porro el juliol passat. / AFP / LLUÍS GENÉ

2
Es llegeix en minuts
BEATRIZ PÉREZ / BARCELONA

Els centres de secundària estaran obligats a comunicar a la Conselleria d’Ensenyament (a través d’un procés d’incoació d’expedient) tots aquells casos d’escolars que consumeixin, posseeixin o venguin drogues al recinte. Així ho estableix el nou protocol de prevenció per a la detecció i intervenció de drogues als instituts, que es posarà en marxa a partir de l’any que ve i que és resultat del treball conjunt d’aquest departament amb el de Salut.

Aquesta eina de treball estarà dirigida al professorat que treballa amb joves d’entre 12 i 21 anys i se centra en les drogues més consumides en aquesta franja d’edat: alcohol, cànnabis i tabac. No obstant, matisa que en el cas del tabac l’abordatge serà només preventiu i normatiu, si bé recorda que la llei estableix que no està permès fumar en cap centre educatiu.

Amb aquest protocol, Ensenyament centralitzarà els casos de consum de drogues dins les escoles en un registre, cosa que suposarà un «nou element d’anàlisi per abordar la situació», segons va afirmar ahir la subdirectora general de Suport i Atenció a la Comunitat Educativa, Gené Godó, en la presentació del protocol. Així mateix, el sistema establirà un marc comú d’actuació en tots els centres de secundària i coordinarà els diferents agents de dins i fora de l’espai educatiu (la comunitat escolar, però també els cossos de seguretat, centres de salut mental i serveis socials, entre altres), que treballaran en xarxa.

EL CONSUM, EN XIFRES

El protocol funcionarà a manera de manual de recomanacions i estarà centrat, principalment, en la prevenció. A més, pretén anar més enllà de la sanció (ja existeix un marc legal al respecte) i convertir el conflicte en una oportunitat educativa.

L’inici en el consum d’alguna substància coincideix, en la majoria dels casos, amb la franja d’edat dels joves que cursen l’ESO. L’última Enquesta sobre Ús de Drogues en Estudiants d’Ensenyances Secundàries (ESTUDES), del 2014, reflecteix que comencen a experimentar amb l’alcohol, el tabac, el cànnabis i la resta de substàncies entre els 12,6 i els 15 anys.

És cert que en els últims anys el consum de drogues ha baixat entre els joves, però en casos com l’alcohol la prevalença continua sent molt elevada i s’ha disparat el consum salvatge. Així ho prova que el 68,2% dels estudiants de 14 i 18 anys hagi begut en l’últim mes, el mateix període en què un de cada tres escolars ha consumit alcohol en forma d’afartament ('binge drinking').

Pel que fa al consum de tabac, segons ESTUDES, continua el descens iniciat el 2004, però uns 137.000 escolars van començar a fumar el 2015. El cànnabis és la droga il·legal consumida per més adolescents. Encara que la seva adquisició ha baixat el 33% en l’última dècada, un 18,6% dels estudiants reconeixen haver-ne fumat en l’últim mes.

Notícies relacionades

És per això que, com va matisar en la presentació d’ahir Meritxell Ruiz, consellera d’Ensenyament, la creació d’aquest protocol no respon a un increment del consum de drogues entre els joves, sinó a una actuació preventiva.

Juntament amb ella, el conseller de Salut, Toni Comín, va subratllar que, tot i que Espanya té la vuitena millor salut del món com informa l’Organització Mundial de la Salut (OMS), afronta tres grans problemes: el sedentarisme, l’alcohol i les drogues. «Per això, les polítiques de prevenció han de ser prioritàries i la lluita contra la droga, interdepartamental», va dir. I, en aquest sentit, també va destacar que l’escola és un «espai privilegiat de treball» per a la prevenció.