EN ELS HOMES VA A LA BAIXA

La mortalitat per càncer de pulmó en les dones creixerà la pròxima dècada

L'evolució del tabaquisme explica el progrés de la mortalitat

Una dona fuma al carrer, després de l’aplicació de la llei contra el tabac, en una imatge del 2011.

Una dona fuma al carrer, després de l’aplicació de la llei contra el tabac, en una imatge del 2011. / RICARD CUGAT

1
Es llegeix en minuts

Un estudi liderat per la Universitat Internacional de Catalunya (UIC) i l'Institut Català d'Oncologia (ICO) ha conclòs que la mortalitat per càncer de pulmó entre dones arribarà al seu màxim el 2026, han informat en un comunicat conjunt.

El treball, publicat a la revista 'Cancer Epidemiology' i que ha comptat amb la participació de la Universitat d'Alcalá, revela que l'evolució del tabaquisme explica el progrés de la mortalitat per càncer de pulmó amb un retard aproximat de 30 anys.

En el cas dels homes, la tendència està disminuint i es preveu que segueixi així en els pròxims anys, prenent com a referència el consum de tabac previ, si bé entre les dones creixerà fins a arribar al seu màxim el 2026, segons l'estudi.

El responsable del grup d'investigació d'avaluació de determinants de salut i polítiques sanitàries de la UIC, José Maria Martínez-Sánchez, ha sostingut que aquest és el primer estudi a Espanya que avalua les distància o bretxa entre l'evolució del consum de tabac i les morts per càncer de pulmó.

Notícies relacionades

A més, ha remarcat que l'estudi ha permès crear un model de predicció de la mortalitat per aquesta malaltia basat en el consum previ de tabac.

"El nostre estudi és pioner en l'ús de dades existents sobre el consum de tabac per elaborar prediccions més fiables a llarg termini sobre els índexs de mortalitat per càncer de pulmó", ha sostingut i ha afegit que aquesta informació contribuirà a definir estratègies de control sobre el tabac dirigides a grups concrets de la població.