obres de millora

Una estació per a alpinistes

Indignació a Granollers per les dificultats d'accés a la parada ferroviària del centre

2
Es llegeix en minuts
ALBERT SEGURA / GRANOLLERS

A vegades el remei és pitjor que la malaltia, o almenys temporalment. Això és el que opinen els usuaris de l’estació de tren de Granollers Centre, que des de fa dos mesos veuen que arribar a les andanes centrals és una aventura impossible per a les persones amb problemes de mobilitat, des de minusvàlids amb cadires de rodes fins a gent gran, passant per pares i mares amb cotxets. Tot i així, és un problema temporal per introduir una millora, ja que les obres de Renfe han de dotar l’estació de tres ascensors i una coberta per a l’andana principal.

Són modificacions a la principal parada de la capital vallesana, per on passen les línies 2, 8 i 11 de Rodalies. Les obres per crear un joc d’ascensors que permetin arribar a totes les vies des del pas subterrani van començar amb polèmica: s’havien d’iniciar al novembre i ho van fer al febrer.

Passarel·la aèria

El problema va arribar quan es va decidir tallar el pas soterrat al maig. Es va construir una passarel·la aèria per substituir-lo perquè els viatgers poguessin arribar a les andanes centrals. No obstant, aquesta alternativa no estava prevista per a usuaris amb problemes de mobilitat, que han de recórrer a ajudes de tercers.

«Han instal·lat aquest pas de 66 esglaons, i per a mi, que soc gran, pujar-los em suposa un greu problema, encara pitjor per a aquells que van en cadira de rodes», explica Ramon Bosch, veí que als seus 65 anys ha vist com agafar el tren s’ha convertit en una odissea. Fins ara, els usuaris disposaven d’un pas per travessar les vies caminant, però per motius de seguretat s’ha optat per tancar aquesta opció, fet que ha generat malestar.

«No hi ha més remei que travessar amb la bicicleta a sobre», afegeix Santi Pérez, que puja el seu altre mitjà de transport a l’espatlla per seguir el seu recorregut en sentit nord. El greuge, segons els passatgers, està en el fet que es preveu que les restriccions es prolonguin fins a mitjans d’estiu.

Mentrestant, per megafonia s’informa els usuaris amb problemes de mobilitat que poden dirigir-se a l’estació de les Franqueses, al nord de Granollers, amb ascensors que els faciliten l’accés als trens. Entre avís i avís, pels altaveus s’informa que el pròxim tren en sentit Sant Celoni té accessos habilitats per a persones amb mobilitat reduïda, fet que aixeca alguna riallada forçada en els passatgers.

Notícies relacionades

Per això, els veïns van aixecar ahir la veu i es van concentrar en senyal de protesta a l’estació. L’ajuntament i la Generalitat van prendre cartes en l’assumpte per reclamar a Renfe millores per a l’usuari que té dificultats per agafar el tren, i la companyia s’ha compromès a atendre els usuaris amb problemes de mobilitat per acompanyar-los en l’encreuament de vies.

El responsable de Rodalies de Renfe, Fèlix Martín, va informar l’alcalde de Granollers, Josep Mayoral, i el secretari d’Infraestructures i Mobilitat de la Generalitat, Ricard Font, que la idea és reobrir com més aviat millor el pas subterrani, ja amb ascensors, aquest mateix estiu.