Dues universitats de Barcelona i una de Madrid, entre les 200 millors del món

El rànquing QS situa la UB en el lloc 156, mentre que la UAB millora fins al 195

L'Autònoma de Madrid escala fins a la posició 187

 

  / DANNY CAMINAL

2
Es llegeix en minuts
MARÍA JESÚS IBÁÑEZ / BARCELONA

Tres universitats espanyoles, dues d'elles catalanes -la de Barcelona i l'Autònoma- s'han situat entre les 200 millors del món, segons el prestigiós QS World University Ranking, publicat aquest dijous. La classificació internacional, que encapçala per sisè any consecutiu el Massachusetts Institute of Technology (MIT), l'elabora l'analista educatiu Quacquarelli Symonds (QS), i és una de les tres llistes de referència en el sector universitari, juntament amb les que confeccionen la publicació Times Higher Education i la universitat de Xangai. La d'aquest any ja és la catorzena edició del QS, que inclou les 959 millors universitats del món.

Concretament, la Universitat de Barcelona (UB) ocupa el lloc 156, quatre posicions per sobre de la 160 registrada l'any passat. Això significa, segons destaquen fonts universitàries, que "tenint en compte que al món hi ha 26.000 universitats, la UB es troba entre l'1% de les millors". És el segon any seguit que la universitat barcelonina es col·loca com la millor d'Espanya en aquest rànquing.

La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) se situa en el 195, vuit llocs més ben situada que en l'anterior edició del rànquing, quan estava en el 203. La tercera universitat espanyola col·locada entre les 200 millors del món és l'Autònoma de Madrid (UAM), que escala 23 posicions, al passar de la 210 de l'any passat a la 187 actual.

QÜESTIÓ DE REPUTACIÓ

La millora es deu principalment al fet que "han aconseguit millors puntuacions en el paràmetre que mesura la reputació de la institució a ulls de les empreses i els ocupadors", assenyala la consultora organitzadora del rànquing. Aquest criteri mesura "com les institucions universitàries preparen els seus estudiants per a un cada vegada més competitiu mercat laboral", precisa. Set de les vuit universitats públiques de Madrid i de Barcelona aconsegueixen any rere any les puntuacions més altes en aquesta mètrica.

La satisfacció dels rectors

"Aquest és un rànquing que valora la reputació i el prestigi d'una universitat, per això és rellevant estar en una bona posició", ha assenyalat, per la seva part, Enric Fossas, rector de la Universitat Politècnica de Catalunya.

Encara que l'any passat només la UB va estar entre les 200 millors universitats internacionals, aquesta no és la primera vegada que Espanya col·loca tres representants en el top 200. El 2015, la mateixa UB va ocupar el lloc 166, i la UAB, el 173, mentre que l'Autònoma de Madrid es va situar en el 178.

LES ALTRES ESPANYOLES

Notícies relacionades

La Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) és l'espanyola que més bona progressió registra en aquesta classificació. La seva millora és de 46 llocs, al passar de la posició 321 de l'any passat a la 275. Se situa com la cinquena millor d'Espanya, immediatament per darrere de la Universitat Complutense de Madrid (UCM). Darrere seu hi ha la Carlos III de Madrid (en el lloc 281), la Pompeu Fabra (en el 296) i la Politècnica de Madrid (a la franja entre el 491 i el 500).

En l'àmbit internacional, darrere el MIT es col·loquen la universitat de Stanford i la de Harvard, totes elles als Estats Units. La primera europea és la de Cambridge, en cinquè lloc, seguida per la d'Oxford, en sisè.