POBRESA ENERGÈTICA

Multa de 500.000 euros a Gas Natural per l'àvia que va morir en un incendi al tenir la llum tallada

La companyia disposa d'un termini de dos mesos per decidir si recorre la sanció per via administrativa

 

  / KIKO HUESCA

2
Es llegeix en minuts

La Generalitat ha decidit imposar una multa de mig milió d’euros a Gas Natural Fenosa com a conseqüència de la mort d’una àvia de 81 anys el novembre de l’any passat a Reus (Baix Camp), que va morir a causa d’un incendi provocat per una espelma després que se li hagués tallat la llum, en un dels casos més controvertits de pobresa energètica que s’ha produït en els últims anys. 

Així ho va explicar ahir en conferència de premsa el secretari d’Empresa i Competitivitat, Joan Aregio, que va indicar que l’expedient considera una infracció molt greu que es tallés el subministrament de llum perquè per això va originar «una alteració social greu, d’alarma i desconfiança», i perquè la persona afectada pertanyia a un col·lectiu, el de les persones de la tercera edat, especialment protegit pel Codi de Consum de Catalunya.

Aregio va explicar que la sanció, que no és ferma, ja s’ha comunicat aquesta setmana a la companyia, que ara disposa d’un termini de dos mesos per decidir si la recorre, esgotant la via administrativa si ho fa i iniciant un procediment contenciós.

L’expedient considera una infracció greu que l’empresa tallés el subministrament de llum a l’àvia «sense haver sol·licitat prèviament un informe dels serveis socials municipals per determinar si la persona o la unitat familiar es troba en una de les situacions de risc d’exclusió residencial», tal com estableix la llei 24/2015 sobre la pobresa energètica. Però la infracció ha ascendit a molt greu pels agreujants d’alarma i el fet que l’afectada fos una persona gran.

Aregio va exposar que li sembla «una sanció justa» al considerar que el tall de subministrament va ser indegut i amb tràgiques conseqüències. El secretari d’Empresa i Competitivitat va detallar que les sancions greus poden oscil·lar entre els 10.000 i els 100.000 euros, mentre que les molt greus es mouen entre els 100.000 i el milió d’euros, en funció dels condicionants.

L’actuació sancionadora de l’Agència Catalana de Consum en l’àmbit de la pobresa energètica consisteix a comprovar si les companyies subministradores han sol·licitat l’informe preceptiu als serveis socials municipals abans de procedir a un tall del subministrament. L’entitat no té competències per sancionar altres fets que s’hagin pogut desencadenar com a conseqüència d’una interrupció dels subministraments bàsics.

DOS MESOS SENSE LLUM 

Notícies relacionades

L’Ajuntament de Reus tenia constància des del 2013 de la situació de vulnerabilitat de l’àvia i hi havia un expedient obert. No obstant, després del luctuós succés, el conseller d’Empresa de la Generalitat, Jordi Baiget, va explicar que la dona havia rebutjat diverses ajudes socials que se li havien ofert.

L’àvia feia dos mesos que estava amb la llum tallada per impagament sense que l’empresa alertés d’aquesta situació els serveis socials, però rebia una ajuda per abonar el subministrament d’aigua després que Aigües de Reus advertís el consistori que també li tallarien aquest subministrament.