SENTÈNCIA DE L'AUDIÈNCIA DE BARCELONA

Sis mesos de presó per a un mosso per bufetejar i humiliar un manifestant

L'incident va tenir lloc després d'una concentració a Barcelona l'1 de maig del 2012

Un veí va filmar aquesta bufetada, ara investigada / periodico

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L'Audiència de Barcelona ha condemnat a sis mesos de presó i dos anys d'inhabilitació especial un mosso d'esquadra per bufetejar i humiliar un manifestant que es resistia a mostrar la seva identificació, en la marxa celebrada el 2012 a la capital catalana amb motiu del Primer de Maig. El tribunal de la Secció Novena condemna l'agent per un delicte contra la integritat moral i una falta de maltractaments sense lesió, i per això també l'obliga a indemnitzar amb 2.090 euros la víctima, quantitat de la qual haurà de respondre subsidiàriament la Generalitat.

La sentència assenyala que l'acusat, pertanyent a la Brigada Mòbil de la policia autonòmica, era als voltants de la plaça de Goya de Barcelona com a integrant del dispositiu establert per garantir l'ordre públic en la manifestació del Primer de Maig. Una de les missions conferides al dispositiu de què formava part l'acusat era controlar les persones que accedien a aquella plaça. En un moment determinat, diversos agents van demanar que s'identifiquessin tres membres del grup que acompanyava la víctima, i per això aquest va demanar explicacions dels motius d'aquest requeriment i va exigir al seu torn que li mostressin el seu número de targeta d'identitat personal (TIP).

L'acusat, que portava la cara tapada per un passamuntanyes, a més del seu número d'identificació ocult, va agafar "amb violència" la víctima i "amb ànim de menyscabar la seva integritat física, li va donar una bufetada a la cara", i això va fer que les ulleres del manifestant caiguessin a terra i es trenquessin, segons la sentència.

El tribunal sosté que, sense que la víctima mostrés una "actitud agressiva" amb els agents, va ser apartat per l'imputat del grup amb què anava, "agafat pel coll, de manera altament humiliant, i el van portar a empentes fins a la part posterior dels furgons policials".

EL VÍDEO

Notícies relacionades

En aquesta situació, afegeix la sentència, la víctima, "que en cap moment va mostrar conducta violenta, va ser empès contra la porta del darrere d'una de les furgonetes policials i, d'una forma sorprenent i imprevista, l'acusat va tornar a donar una altra forta bufetada a la cara" del manifestant en presència d'almenys quatre agents policials. Finalment, la víctima va exhibir la seva documentació i va abandonar el lloc, i per tant, segons el tribunal, l'episodi va durar uns dos minuts.

En la condemna de l'agent ha resultat clau el vídeo que va ser filmat per un veí des d'un balcó de casa seva, situada a la mateixa plaça de Goya de Barcelona.  L'associació Iridia, que ha representat el manifestant en el procés judicial, ha aplaudit la sentència perquè "dona una resposta adequada i reparadora per a la víctima i, al mateix temps, dona el missatge que aquesta mena d'actuacions no són tolerables ni queden impunes".