plataforma contra l'especulació

El Sindicat de Llogaters exhibeix múscul i se suma a la lluita de Sant Antoni

L'entitat crea set grups de treball per donar suport a les necessitats dels inquilins

"Estem en el corredor de la mort immobiliària", adverteix un dirigent veïnal del barri

zentauroepp38624972 sindicat llogaters170526202754

zentauroepp38624972 sindicat llogaters170526202754 / CARLOS MONTANES

3
Es llegeix en minuts

El Sindicat de Llogaters ha celebrat al carrer una «assemblea oberta» en ple cor d’un dels barris assetjats per l’especulació immobiliària: Sant Antoni. El drama de la vivenda està expulsant dels barris els veïns de tota la vida. La reunió d’afectats a l’avinguda de Mistral de Barcelona, a la qual van assistir al voltant de 300 persones, va ser la segona trobada després de la multitudinària presentació al Casinet d’Hostafrancs.

Ahir es van constituir els set grups de treball que fan referència a set conflictes que pateixen els inquilins: la compra d’edificis per grups inversors, la pujada dels lloguers, la presència de comissionistes i intermediaris, els pisos turístics, el deficient estat d’alguns immobles i els contractes poc dignes. «Hem dit prou a aquesta onada d’especulació immobiliària», va exclamar Jaime Palomero, un dels portaveus del Sindicat de Llogaters. I va acabar dient: «On hi hagi un abús immobiliari allà serà el sindicat».

CRIDA

Els convocants van fer una crida a la participació ciutadana perquè el sindicat adquireixi força, però també hi va haver autocrítica «per no haver sabut reaccionar a temps» quan la pressió especulativa es va centrar al Raval. «Ha sigut un drama i ara en paguem les conseqüències», va recordar en el seu parlament Enric Bárcena, de la plataforma Fem Sant Antoni. El dirigent veïnal va enumerar els problemes d’«aquesta crisi social immobiliària» i va advertir: «Si no l’aturem, ens empobrirem encara més». Només a la ciutat de Barcelona hi ha 200.000 famílies que viuen de lloguer.

Bárcena va posar com a exemple el drama que estan vivint els veïns del barri de Sant Antoni on els preus han augmentat un 30%. Segons la seva opinió, la precarietat laboral i la de la vivenda representen una amenaça que provoca exclusió social. «Estem en el corredor de la mort immobiliària», va avisar.

Els intervinents van enumerar els barris afectats pel drama de la vivenda: el Raval, Gràcia, Sagrada Família, Sant Antoni, el Poblenou ... i se n’hi van sumant altres de nous. «No és un problema d’una ciutat, és d’un país», van insistir. «No més abusos, on hi hagi un lloguer abusiu, allà ha d’estar el sindicat», va animar Jaime Palomero als afectats, la majoria gent jove, que es van concentrar a la part central de l’avinguda de Mistral, entre els carrers de Rocafort i Calàbria.

Ara els barris de la Salut, l’Esquerra de l’Eixample i el Clot estan, segons van afirmar, en el punt de mira dels especuladors. Els convocants van animar els ciutadans a denunciar els abusos perquè «hi ha por de fer-ho per por que els propietaris apugin més el preu de la vivenda». Enric Bárcena va reclamar a l’Administració que aturi l’especulació i no miri cap a una altra banda davant la bombolla dels lloguers que pateixen la majoria dels barris. El sindicat reclama el control dels lloguers i que s’estableixin preus de referència. A més, sol·liciten que el període de vigència del primer contracte s’ampliï de tres a cinc anys.

UNA LLEI JUSTA 

Notícies relacionades

Palomero va animar els assistents perquè s’afiliïn al sindicat «per tenir un gran potencial numèric» i poder enfrontar-se als problemes. «Només sent forts podrem aturar la bombolla immobiliària», va assegurar. «Volem una llei justa que limiti els preus, però no podem esperar que ho facin els poders públics que vulneren la Constitució. Hem de fer-ho nosaltres i un dia dir fins aquí paguem, això és un lloguer just», va emplaçar el portaveu de l’entitat.

El Sindicat de Llogaters ha començat el seu periple a la ciutat de Barcelona, però vol estendre els seus tentacles a altres poblacions de l’àrea metropolitana de la capital catalana i passar posteriorment també a la resta de les comarques de Catalunya.