Enquesta sobre Alcohol i altres Drogues

2,2 milions d'espanyols s'han fumat un porro l'últim mes

El cànnabis és l'única droga que creix, per bé que ha caigut entre els menors d'edat

El 10% dels nois de 15 a 17 anys s'emborratxen sense fre una vegada al mes

5
Es llegeix en minuts
CARLOS MÁRQUEZ DANIEL / BARCELONA

Les enquestes dibuixen una radiografia més o menys precisa del moment. Però ofereixen un element encara més valuós: la capacitat de comparar, d’estudiar una evolució, d’adonar-se que no estem tan malament. O que hem empitjorat. La que analitza el consum d’alcohol i altres drogues a Espanya resulta inquietant pel que fa al cànnabis, que registra un lleuger increment a la vegada que descendeix la percepció de risc. La resta de substàncies cauen o es mantenen respecte a l’anterior enquesta del 2013. I si es fa una ullada als registres del 1995, quan es va realitzar el primer sondeig, la cosa, dins d’un ordre, va en bona direcció.

La mostra d’aquesta enquesta (22.541 qüestionaris vàlids) comandada pel Ministeri de Sanitat li atorga certa fiabilitat. El treball de camp es va realitzar entre el desembre del 2015 i el maig del 2016 i demostra una vegada més que l’alcohol segueix sent la droga més consumida pels espanyols, seguit pel tabac, els hipnosedants i el cànnabis. Pel que fa a aquesta última, s’ha registrat un petit repunt de 0,7 punts percentuals (del 6,6% al 7,3%) en el cas dels entrevistats que l’havien consumit els últims 30 dies. Això significa que 2,2 milions de persones s’han fumat almenys un porro durant l’últim mes. També ha crescut la xifra dels que ho fan diàriament (de l’1,9% al 2,1%).

Aquest lleu repunt s’explica, en part, per qüestions sociològiques. D’acceptació. L’enquesta revela que ha baixat la percepció del risc respecte al cànnabis (del 82,4% al 79,8%) i que ha pujat el nombre d’espanyols que advoquen per la legalització d’aquesta substància (del 33,1% al 37,4%), sobretot els mateixos usuaris i, en especial, els que presenten un consum problemàtic. També hi ajuda que sigui de llarg la droga il·legal més fàcil de trobar: el 64,3% de la població creu que en trobaria amb facilitat en menys de 24 hores.

Els experts antidrogues celebren la cancel·lació de Saloufest

Saloufest era un perillós contrapunt capaç de desbaratar l’impacte de les campanyes de conscienciació que es porten a terme «en col·legis, clubs esportius, entre les famílies i en locals d’oci nocturn», assenyala Colom, que alerta dels efectes negatius que les ingestes desmesurades d’alcohol i cànnabis tenen sobre el cervell, «especialment en edats de maduració».

Sobre el consum de cànnabis per part de menors, un 12,6% dels joves d’entre 15 i 17 anys asseguren haver-lo provat en algun moment l’últim any. És una xifra preocupant, però està per sota del 14,5% de l’anterior enquesta, i suposa un notable descens. Malgrat això, els xavals del cànnabis doblen el registre dels més grans de 35 anys consumidors (5,5%).

«Ja sumem uns anys disminuint el consum de cànnabis, que ha passat de l’11,4% de la població del 2003 a una mica menys del 8%», destaca Joan Colom, director del Programa de Drogodependències de la Conselleria de Salut. «Però segueix sent, tot i això, una xifra elevada», constata.

ALCOHOL I TABAC

Pel que fa a la resta de drogues, tant les legals com les il·legals, també es percep un recurrent descens d’ús per part dels menors d’edat. L’alcohol l’havien provat el 66,2% l’últim any en l’enquesta del 2013. La dada està ara en el 58%. Sobre el tabac, entre els que encara no poden votar en unes eleccions s’ha passat del 28,3% al 20,6%. En la resta de drogues il·legals (cocaïna, heroïna, èxtasi o altres substàncies psicoactives), el consum es manté com a totalment residual i en nivells molt baixos.

L’alcohol és probablement la substància que millors notícies aporta. Més encara si es té en compte que es tracta d’una droga encara 100% legal. El 9,3% dels enquestats admeten que beuen diàriament. És la xifra més baixa des del 1995. El 2001 va arribar a marcar el 15,7%, un 59% més que avui. Cervesa, vi i combinats segueixen sent el més habitual en qualsevol copa o got. El consum esporàdic, no obstant, segueix sent generalitzat i estable: el 62,1% ha begut els últims 30 dies; el 77,6%, l’últim any, i el 93,5%, en algun moment de la seva vida.

AUGMENTEN ELS EXCESSOS

Notícies relacionades

L’enquesta detecta un lleu descens pel que fa a les borratxeres en els passats 12 mesos (del 19,1% al 17,9%), però registra un acusat augment del denominat binge drinking, la ingesta de grans quantitats d’alcohol (cinc o més copes en els homes i quatre o més en les dones) en, per exemple, una mateixa nit (del 15,5% de la població al 17,9%). Aquesta modalitat de consum etílic és alarmant en les franges d’edat que van dels 15 als 17 (el 10% l’han practicat l’últim mes) i dels 15 als 24 (el 30%).

«El problema segueix sent l’alcohol, entre altres coses perquè es tracta d’un consum molt integrat en la societat», lamenta inquiet Colom. 

Més hipnosedants que marihuana

El consum d'hipnosedants ha caigut en aquesta enquesta per primera vegada des que va començar a mesurar-se el 2005, però segueix sent la tercera droga darrere de l'alcohol i el tabac i davant del cànnabis. Aquesta és l'única droga amb un consum superior en dones que en homes, i recull tots aquells tractaments destinats a patologies com el trastorn del son o l'ansietat. No presenten cap risc sempre que es prenguin sota control mèdic. El problema és que l'última dècada havia crescut de manera alarmant el nombre d'espanyols que s'automedicaven amb aquestes pastilles. Tots els registres han baixat: consum diari els últims 30 dies (del 6,8% al 6%), l'últim mes (del 8,9% al 8,1%), els últims 12 mesos (del 12,2% al 12%) i en algun moment de la vida (del 22,2% al 18,7%). El 65% dels espanyols que recorren a aquestes drogues són dones, i el 57% està en una edat entre 45 i 64 anys. En números absoluts, el 2015 van consumir hipnosedants 3,7 milions de persones, de les quals 775.762, segons dades de Sanitat, en fan un ús problemàtic.