abusos en un centre municipal del Tarragonès

Els Mossos investiguen 11 possibles casos de maltractament a la guarderia del Morell

El jutge deixa en llibertat l'educadora detinguda amb els càrrecs de vexacions i maltractament

monitora

monitora

2
Es llegeix en minuts
ESTHER CELMA / EL MORELL

Els Mossos d'Esquadra investiguen 11 casos de possible maltractament a la guarderia municipal del Morell (Tarragonès) comesos presumptament per l'exeducadora Marta R., de 32 anys i veïna de Valls (Alt Camp), que, segons el jutge que investiga el cas, hauria sotmès alumnes d'entre 0 i 3 anys a vexacions, cops i càstigs sense que les famílies ho sabessin ni el consistori actués en el cas.

Després de passar la nit als calabossos de la comissaria, el titular del Jutjat d'Instrucció número 1 de Tarragona l'ha deixat en llibertat aquest dimarts amb els càrrecs de vexacions i maltractament, i amb les mesures cautelars d'inhabilitació per treballar amb menors i una ordre d'allunyament de cent metres de la guarderia. L'educadora s'ha acollit al dret de no declarar davant el jutge.

Segons el relat judicial, la guarderia va contractar la presumpta maltractadora per treballar-hi dos mesos, però es va estar vuit anys al centre municipal. En el curs 2008-2009, en el seu càrrec de suport als nadons, suposadament va empènyer “contra el matalàs del bressol un dels menors cada vegada que intentava aixecar-se a l'hora de dormir”.

SENSE MEDICACIÓ PER A L'ASMA

L'any següent, tal com va avançar aquest diari, no va subministrar la medicació a un dels nens amb asma i, a més, li feia explotar “globus a la cara (…) malgrat l'angoixa i la por del menor”.

Fredor sorprenent

La interlocutòria del jutge també té en compte que el Jutjat Social pot decidir a favor de la detinguda i, per tant, decretar que es reincorpori a la guarderia, de manera que ha dictat la mesura cautelar d'inhabilitació, que li impedeix treballar amb menors.

El jutge assenyala que les víctimes eren “particularment vulnerables” i, encara que la guarderia va comunicar en dues ocasions al consistori aquests abusos, “no es va fer res sobre aquesta qüestió”. El magistrat també considera que  l'alcalde, Pere Guinovart, i l'exregidora d'Educació, Montse Ibáñez (PDCAT tots dos), es van negar a rebre els pares d'un altre alumne amb la clavícula trencada que demanaven explicacions.

“A una menor la castigava per fer-se les necessitats a sobre, a una altra l'obligava a menjar per força, a una altra la va arribar a llançar a terra a crits mentre insultava la seva mare, i a un altre menor el tractava de forma agressiva i violenta”  i li va abaixar els pantalons davant de tota la classe a una altra criatura durant el curs 2013-2014, desgrana la interlocutòria.

El novembre d'aquell any es va informar la regidora d'una possible agressió a una nena que es negava a menjar. El 2015, la guarderia va canviar de directora i la nova responsable va informar de dues presumptes agressions a un nen que va patir lesions al front. La nova regidora d'Educació va demanar un informe que va destapar altres maltractaments i que va desembocar en l'acomiadament de l'educadora.

EXPEDIENT ARXIVAT

El jutge destaca la seva estranyesa que, malgrat que el secretari municipal, que actuava com a instructor, va assenyalar que s'havien de denunciar els fets, “l'expedient es va arxivar sense haver fet  cap gestió”.

Notícies relacionades

La contundència de l'acte judicial contrasta amb la versió d'un portaveu municipal, que assegura que la regidora “es va reunir amb els pares i, tan bon punt es van saber els fets, va ser suspesa de feina i sou i posteriorment se la va acomiadar”. Aquesta mesura, segons aquesta font, java ser prou motiu per no recórrer a les autoritats a denunciar els fets.

De moment, només està imputada l'educadora, tot i que policialment també s'atribueix a l'alcalde, l'exregidora i l'exdirectora els delictes d'encobriment i omissió del deure perseguir delictes.