ABUSOS EN UN CENTRE MUNICIPAL

Detinguda una excuidadora d'una guarderia del Morell per maltractar els nens

El jutge investiga si li va trencar la clavícula a un alumne i si li va negar medicació a un altre menor

En el cas també està imputat l'alcalde, una regidora i la directora del centre per ocultar informació

 

  / XAVI MOLINER

1
Es llegeix en minuts
ESTHER CELMA / EL MORELL

El jutjat d'instrucció número 1 de Tarragona investiga un cas de presumptes maltractaments comesos per una antiga educadora de la guarderia municipal del Morell (Tarragonès) durant almenys set cursos sobre els nens que tenia al seu càrrec. La treballadora va ser acomiadada el 2016, però els fets han sortit ara a la llum.

Els Mossos d'Esquadra l'han detingut aquest dilluns i està previst que demà dimarts passi a disposició judicial. Com sol passar en aquest tipus de casos, a mesura que avança la investigació van aflorant més víctimes i augmenta el nombre de denúncies.

El jutge també ha imputat a la directora del centre; l'exregidora d'Educació -responsable política de la guarderia municipal mentre es produïen els presumptes maltractaments-, l'alcalde, Pere Guinovart (PDECat) i el marit de l'educadora pels delictes d'omissió del deure denunciar delictes, encobriment, prevaricació i tràfic d'influències. 

CASOS INVESTIGATS

En les indagacions en curs, destaquen els maltractaments a un nen amb la clavícula trencada, a un altre amb l'ull moradenc i el cas d'un menor amb asma a qui no es va subministrar l'inhalador durant dos anys, encara que per prescripció mèdica havia de prendre'l cada migdia.

Malgrat que els presumptes abusos, tant físics com psicològics i les suposades vexacions als quals sotmetia els petits van durar bastant, van passar desapercebuts per a les famílies.

Atesa la curta edat de les víctimes -de 0 a 3 anys- els blaus i altres rastres de maltractament es justificaven amb excuses de caigudes al pati,  accidents jugant amb la resta de la classe o distraccions pròpies de l'edat. Els canvis d'actitud que van mostrar diversos nens també es justificaven amb l'argument de “coses de nens”, segons fonts pròximes al cas.

QUEIXA D'UNS PARES

L'any passat, però, uns pares es van queixar a la directora que la cuidadora detinguda havia empès el seu fill, es va elevar un informe a l'ajuntament i van acomiadar l'educadora, segons explica l'alcalde del Morell, Pere Guinovart (PDECat).

No obstant, la presumpta maltractadora va denunciar al seu torn el consistori per acomiadament improcedent i el judici s'ha ajornat ja dues vegades, precisa l'alcalde.

Notícies relacionades

Guinovart nega que s'hagin produït maltractaments al centre municipal i assegura que a les guarderies “ja se sap, hi ha empentes i caigudes”. L'alcalde confia que el jutge “ho aclarirà tot”. I rebla: “Els pares poden estar tranquils”.

A més dels presumptes maltractaments, també s'investiga com va accedir l'educadora a aquesta plaça d'ocupació pública i si ostenta totes les condicions de formació i experiència requerides.