SENTÈNCIA DE L'AUDIÈNCIA DE CANTÀBRIA

Un home ha d'indemnitzar la seva exdona per la feina domèstica que feia quan convivien

cmontanyes19957449 casa170412231605

cmontanyes19957449 casa170412231605 / JOSEP GARCIA

1
Es llegeix en minuts

L’ Audiència de Cantàbria ha confirmat que un home haurà d’indemnitzar la seva exdona amb 23.628 euros per la feina domèstica que va realitzar durant el període de convivència de sis anys. En una sentència contra la qual hi ha la possibilitat de recurs davant el Tribunal Suprem, l’Audiència càntabra confirma el que ja va dictar el Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 3 de Castro Urdiales, que va estimar la demanda presentada per la dona.

La parella, que s’havia casat en règim de separació de béns, es va separar legalment, però el gener del 2007 va reprendre la convivència, que va durar fins que el maig del 2013 es va dictar sentència de divorci. La sentència explica que, després de reiniciar la convivència, després de la reconciliació, la dona va abandonar la seva activitat laboral per dedicar-se en exclusiva a les tasques de la llar. El marit va poder prescindir així del servei domèstic remunerat que va haver de contractar durant la separació, de manera que, segons l’Audiència, va resultar beneficiat per la situació.

«El cònjuge que s’ha dedicat a treballar fora de la llar familiar ha pogut amb els seus ingressos augmentar el seu patrimoni personal, mentre que l’altre ha dedicat el seu temps i esforç a l’atenció de la família, i no se n’ha vist beneficiada la seva posició econòmica al final del règim de separació de béns», raona.

El tribunal assenyala que l’establiment d’aquesta indemnització «ve a compensar el temps efectivament dedicat a la feina de la llar» per part de la dona.

CONTRIBUCIÓ EN ESPÈCIE

L’Audiència de Cantàbria explica que el fonament d’aquesta indemnització, que és compatible amb una pensió compensatòria, «és la prèvia contribució en espècie», amb la feina domèstica, «per part d’un dels cònjuges a l’aixecament de les càrregues familiars».

Notícies relacionades

El tribunal afegeix que en els supòsits de reconciliació dels cònjuges separats judicialment subsisteix la separació de béns i afegeix que aquest règim «no eximeix cap dels cònjuges del deure de contribuir a l’aixecament de les càrregues familiars».

«Hi pot contribuir amb la feina domèstica, no sent necessari, per tant, que els dos cònjuges aportin diners o altres béns per sufragar les càrregues del matrimoni», abunda la sentència, que insisteix que la feina per a la casa és com «una forma d’aportació a les despeses comunes».