L'AVE entre Madrid i Andalusia registrarà endarreriments tot aquest dimecres

Una avaria a Còrdova causa retards d'entre 15 i 30 minuts en el servei des del matí

icoy8590211 ave sevilla170412164016

icoy8590211 ave sevilla170412164016 / SAMUEL ARANDA

2
Es llegeix en minuts

Els trens AVE i llarga distància que circulen per la línia d'alta velocitat que uneix Madrid i Andalusia registren endarreriments mitjans d'entre quinze minuts i mitja hora aquest dimecres, coincidint amb l'operació sortida de la Setmana Santa, a causa d'una avaria a la línia, segons ha informat Renfe.

La companyia ferroviària estima que tots els trens cap al sud programats per avui patiran demores, si bé confia que es vagin reduint al llarg de la jornada.

Aquesta incidència en el servei de l'AVE i llarga distància que uneix Madrid amb Còrdova, Sevilla, Màlaga i Cadis és conseqüència de l'avaria registrada a les 10.40 hores a la catenària, la línia que transmet l'electricitat als trens per circular, en un tram del corredor abans d'arribar a Còrdova.

Es tracta d'un traçat d'uns 15 quilòmetres comprès entre les localitats cordoveses d'Adamuz i Alcolea, segons ha detallat Adif, companyia titular i gestora de la xarxa ferroviària.

L'avaria va afectar en un principi les dues vies de l'AVE i va provocar la interrupció de la circulació dels trens durant gairebé una hora, fins que a les 11.31 hores el servei va quedar restablert en una de les vies.

Els tècnics d'Adif, després de recuperar la tensió elèctrica d'aquesta via, van començar a treballar per restablir-la a l'altra.

Pel que fa al servei ferroviari, en el moment de registrar-se l'avaria els trens que circulaven en aquell moment van quedar aturats. Posteriorment, quan es va restablir la circulació d'una via, els trens van registrar endarreriments inicials d'entre 50 i 90 minuts, una demora que s'ha anat reduint a mesura que s'organitzava el pas dels trens pel tram de via únic.

Un Alvia Cadis-Madrid va ser el primer tren que es va veure afectat pel problema de la catenària i els seus viatgers van ser transbordats des de la mateixa via.

Els trens afectats per la incidència són tots els programats per a aquest dimecres per als serveis AVE Madrid-Sevilla, AVE Madrid-Màlaga, Alvia Cadis-Madrid, i els AVE transversals que surten de Sevilla i Màlaga cap a Barcelona i cap a València.

INDEMNITZACIONS ALS VIATGERS.

L'avaria i els endarreriments es registren en un dels dies de més mobilitat de viatgers de l'any, ja que coincideix amb l'operació sortida de les vacances de Setmana Santa.

Renfe haurà d'indemnitzar així els viatgers que hagin tingut demores de més de quinze minuts, segons el nou protocol de compensacions per retard que l'operadora va adoptar l'any passat.

Notícies relacionades

En el cas de l'AVE, aquest protocol estableix la devolució del 50% del preu del bitllet als viatgers que arribin al seu destí amb una demora de més de quinze minuts i de l'import íntegre si el retard supera la mitja hora. En el cas de l'Alvia, es recupera el 50% del bitllet amb demores de més de 30 minuts i el 100% si se supera una hora.

Renfe ha posat a la venda un total de 2,4 milions de bitllets per viatjar en tren aquesta Setmana Santa (entre el 7 i el 17 d'abril), dels quals 1,3 milions són per a trens AVE i llarga distància, i aquestes xifres suposen incrementar en un 9,5% l'oferta habitual d'aquesta mena de serveis per atendre l'augment de demanda d'aquests dies.