Dissenyen el primer fàrmac activat per llum per tractar el dolor

Científics catalans aposten per l'optofarmacologia per les limitacions de la farmacologia convencional per a l'acció terapèutica d'un medicament

icoy38021900 barcelona nuevo farmaco medicina que se activa con la luz   170411163939

icoy38021900 barcelona nuevo farmaco medicina que se activa con la luz 170411163939

1
Es llegeix en minuts

Científics de l’Institut de Neurociències de la Universitat de Barcelona (UB), l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i l’Institut de Química Avançada de Catalunya (IQAC-CSIC) han dissenyat el primer fàrmac que s’activa per llum per al tractament del dolor.

Els autors d’aquest treball, que publica la revista eLife, reconeixen que la farmacologia convencional presenta limitacions importants que poden dificultar l’acció terapèutica de qualsevol medicament.

L’optofarmacologia és una disciplina emergent que es basa en l’ús de la llum per controlar l’activitat de les medicines. D’aquesta manera, aplicant llum sobre un fàrmac fotosensible, es pot controlar el procés d’acció farmacològica amb precisió espacial i temporal.

En aquest cas, els investigadors han culminat el disseny d’un fotofàrmac que posseeix potencials aplicacions terapèutiques per tractar el dolor, el JF-NP-26, una molècula que es pot activar amb llum localment i quan es desitgi.

MOLÈCULA EMMASCARADA

Encara no existeix en l’àmbit clínic cap precedent de l’ús de l’optofarmacologia per millorar el tractament del dolor ni de cap patologia relacionada amb el sistema nerviós. I en l’estadi preclínic, amb animals, aquest és el primer fotofàrmac dissenyat per al tractament del dolor in vivo, segons Francisco Ciruela, investigador de la UB que ha participat en aquest treball.

En aquest cas, un fàrmac amb un mecanisme d’acció conegut es modifica per fer-lo fotosensible i inactiu. Així, s’activa quan un feix de llum dirigit mitjançant fibra òptica, d’una longitud d’ona apropiada i amb precisió mil·limètrica, irradia el teixit diana.

És l’anomenat photocage, una molècula emmascarada químicament que s’activa mitjançant la llum. Quan s’administra a un animal no té cap efecte farmacològic fins que el teixit diana és irradiat amb llum de l’espectre visible, amb una longitud d’ona de 405 nanometros. A més, no mostra efectes tòxics fins i tot en dosis elevades.

Notícies relacionades