FÀRMAC NO AUTORITZAT

Cinc detinguts a Palma per estafar amb la venda d'un fals medicament per curar el càncer

Entre ells hi ha dos investigadors de la Universitat de les Illes Balears

zentauroepp37950698 files  this file photo taken on november 04  2014 shows doct170411110919

zentauroepp37950698 files this file photo taken on november 04 2014 shows doct170411110919 / DOMINIQUE FAGET

2
Es llegeix en minuts

Agents de la Policia Nacional han detingut cinc persones a Palma que presumptament han estafat més de 600.000 euros amb la venda d'un fals medicament al qual atribuïen propietats per curar el càncer. Fins al moment hi ha més d'una desena de denúncies de víctimes que van comprar aquesta substància, per la qual algun d'ells va pagar quantitats que superaven els 25.000 euros, segons informa la policia.

Dos dels arrestats són professors de bioquímica de la Universitat de les Illes Balears que, segons els investigadors, es valien de la seva condició per atorgar més credibilitat al seu producte i utilitzaven les instal·lacions universitàries per avançar en les seves investigacions i elaborar la substància. Als cinc detinguts se'ls imputa un delicte continuat d'estafa agreujat.

Els arrestats cobraven als malalts a través d'una fundació sense ànim de lucre que havien creat i que emmascarava la venda com una donació voluntària dels familiars per a la investigació, camuflant així el que realment era: la compra d'una substància sense efectes curatius, segons la policia.

Els agents han recollit més d'una desena de testimonis i denúncies d'afectats, que han manifestat que es pensaven que estaven comprant un medicament que tenia efectes curatius. Un dels estafats va arribar a pagar 25.600 euros per curar la seva filla.

SENSE AUTORITZACIÓ PER A LA SEVA VENDA AL PÚBLIC

La substància està registrada per una empresa 'spin-off' de la universitat balear i no tenia autorització per ser venuda al públic, tal com ha acreditat l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris, perquè no havia superat les fases necessàries per ser considerat medicament.

La investigació d'aquest producte, l'envasat i la seva remissió per a la venda a diferents llocs d'Espanya es realitzava en dependències universitàries. Els compradors anaven a aquestes instal·lacions per recollir informació i per a l'obtenció de l'elaborat.

Els professors detinguts van portar a terme campanyes publicitàries en què lloaven el seu miraculós producte anticancerigen.

A més, van realitzar diferents accions en xarxes socials, amb un 'hashtag' que van aconseguir viralitzar, amb la finalitat de recaptar fons per a la investigació i publicitar la seva venda. Aquestes iniciatives van motivar que la Direcció General de Gestió Econòmica i Farmàcia de la Conselleria de Salut del Govern, requerís als anunciants la retirada urgent d'aquesta publicitat.

TAMBÉ CONTRA L'ALZHEIMER

Notícies relacionades

Els investigadors han detectat també que els arrestats estaven intentant comercialitzar igualment la venda d'un fals medicament contra l'Alzheimer.

El lucre econòmic obtingut, quantificat fins a aquest moment, és de més de 611.000 euros, i no es descarta l'aparició de més víctimes. La investigació està dirigida pel Jutjat d'Instrucció número 9 de Palma i per la Fiscalia de les Illes Balears.